Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri sastojka u hrani koji su opasniji od dodanog šećera

Preuzmite sliku

Kod uravnotežene prehrane, kako sama riječ govori, sve je u balansu. Organizmu su potrebni vitamini, minerali i slično, pa bi se jelovnik trebao dobrim dijelom sastojati od svježeg voća i povrća. Danas, međutim, imamo praktički neograničen pristup višestruko obrađenoj hrani i gotovim jelima – zbog čega ih većina ljudi jede previše.

Šećer je jedan od najvećih i najpoznatijih „otrova“, a velike količine mogu nanijeti štetu našem zdravlju. Uzrokuje bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili raka, a upale u tijelu često su posljedica prekomjerne konzumacije šećera. Ali, u hrani postoje tvari koje su potencijalno štetnije od šećera.

Još nezdravije od šećera: klonite se ove hrane

Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline koje nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagrijava jako dugo i jako, nastaju transmasti – na primjer u fritezi. A te masti mogu biti štetne za zdravlje: povećavaju nivo lošeg LDL holesterola u krvi te također mogu potaknuti arteriosklerozu. Ako želite izbjeći trans masti u svojoj prehrani, trebali biste izbjegavati gotova jela i brzu hranu ako je to ikako moguće. U velikim količinama nalaze se u pizzama, hamburgerima i duboko prženoj hrani (poput pomfrita). Ali, i grickalice poput čipsa ili peciva također su bogate nezdravim mastima, prenosi Miss7.

Umjetne boje

Mnoge namirnice prirodno imaju mnogo manje intenzivnu boju nego što smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su stoga među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojilima, posebno takozvanim azo-bojilima. Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te tvari. Možete je prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože.

Kod djece bi umjetne boje također mogle uzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost. Prilikom kupovine pazite da u vašoj korpi za kupovinu završe samo namirnice s prirodnim bojama.

Nitritna sol za meso

Većina proizvođača hrane koristi nitritnu sol za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice te kako bi pojačali aromu i boju. To je mješavina kuhinjske soli i kalijevog ili natrijevog nitrita (E 249 ili E 250). Kada se ovi proizvodi zagrijavaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji potiču čak i razvoj karcinoma. Konzumacijom ovih mesnih proizvoda pogodujete i kardiovaskularnim bolestima, i to do 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umjesto kobasica i sličnih proizvoda.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,