Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tri razloga zašto nije dobro dugo sjediti u mokrom kupaćem kostimu

Preuzmite sliku

Nošenje mokrog kupaćeg kostima može prouzrokovati od gljivičnih infekcija do upale mokraćnog mjehura!

Alyssa Dweck, ginekologinja na Mount Sinai School of Medicine objašnjava da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odjeća za vježbanje.

Žene s oslabljenim imunološkim sistemom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lijekove i duže nose mokre kupaće kostime prije će dobiti infekciju, prenosi MissZdrava.

Tri su razloga zašto nikada ne bi trebalo predugo ostati u mokrom kupaćem kostimu…

1. Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla te stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, vaš polni organ u doticaju je sa svim štetnim tvarima koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u uretru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: Promjene kod vagine kao što su neugodan miris, sivkasta boja, svrbež, otekline i osjetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osjećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u zdjelici i zamućenu mokraću.

Šta možete preduzeti?

Ako imate simptome bakterijskog vaginitisa posjetite ljekara, a do tada obavezno unosite veće količine tekućine, naročito sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

2. Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspijevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu uzrokovati gljivične infekcije kod žena. Prema University Hospitals, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivičnih ćelija u vagini ili vulvi što izaziva neugodne simptome poput peckanja i žarenja, osjetljivosti i grudvastog iscjetka.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: Jak svrab u untrašnjem ili vanjskom dijelu vagine i bijeli sirasti iscjedak.

Šta možete preduzeti: Preporučuje se uzimanje lijekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje obavezno posjetite ljekara.

3. Nastaje osip i svrab

Sjedenje u mokrom kupaćem kostimu može prouzrokovati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i stražnjice, pokazuje American Academy of Family Physicians and the Mayo Clinic. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

Simptomi koji vam ukazuju na problem: svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gdje je osip najcrveniji u sredini.

Šta možete preduzeti: uzeti kremu ili puder protiv gljivica za područje genitalija kod blažeg slučaja ili posjetiti ljekara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje