Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trebamo li baciti hranu na koju je sletjela muha?

Preuzmite sliku

Popularno

Svi smo bili u situaciji da nam je sletjela muha na hranu. Odmahnuli smo rukom, potjerali dosadnu mušicu i nastavili jesti. Ali, koliko je to zaista nezdravo?

Šta će se dogoditi hrani nakon što muha sleti na nju, ovisi o nizu faktora. Prvo, moramo se zapitati gdje je insekt bio prije nego je došao na našu hranu. Možda je obišao neka mjesta kao što su farme, životinjski izmet, gnojivo, smetlište i slično. Drugo, muha je mogla prenijeti bakterije nožicama, krilima ili ustima, piše tonic.vice.com.

Samo kretanje muhe određuje što će se tačno dogoditi kad sleti na hranu. Upitno je i o kojoj se vrsti bakterije radi, koja je količina bakterija i da li je bakterija u organizmu muhe ili na njenom vanjskom dijelu.

Najgore što se može dogoditi je da muha zaista sadrži štetne bakterije i da se one razviju na hrani. To je moguće ako je muha bila na životinjskom izmetu pa onda sletjela na hranu i tamo provela izvjestan dio vremena. U takvim slučajevima možete oboljeti od salmonele ili zaraziti se bakterijom E. coli, kaže dr. William Kern sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Ako ste otjerali muhu brzo, najvjerojatnije se neće ništa dogoditi, kaže molekularna biologinja Dana Nayduch.

„Svaki put kada dotaknete kvaku, novac ili kreditnu karticu, a onda grickate nokte ili protrljate oko, možete se zaraziti bakterijama, ali naš imunološki sistem se pobrine za to”, kaže Dana i dodaje da muhe predstavljaju jako malu prijetnju u zemljama koje imaju dobar sanitarni sistem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,