Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trčanjem u borbi protiv starenja

Preuzmite sliku

Trčanje može biti vrlo osvježavajuća aktivnost, idealna tokom hladnih zimskih mjeseci. Osim što trčanjem možete izgraditi jake kosti i mišiće, redovnim odlascima na lagane trke mogli biste usporiti i znakove starenja.

Naučnici s Univerziteta Laipzig u Njemačkoj objavili su istraživanje u kojem su opisali kako različiti oblici vježbanja utiču na ljudsko tijelo, uspoređujući učinke izdržljivosti, takozvanog HIIT treninga i treninga otpora.

Tokom šest mjeseci tim je proučavao 266 zdravih dobrovoljaca koji su sudjelovali u tri treninga sedmično. Trening izdržljivosti je uključivao trčanje na duge staze, HIIT trening sastojao se od zagrijavanja nakon kojeg su slijedili intervali trčanja, a trening otpora uključivao je razne vježbe.

– Naše je glavno otkriće da je u skupinama koje su trenirale trening izdržljivosti i HIIT trening bila povećana aktivnost telomeraze, enzima važnog za starenje stanica, sposobnost regeneracije i zdravo starenje – rekao je profesor Ulrich Lauds, jedan od autora studije.

– Zanimljivo je da trening otpora nije imao ove efekte – zaključio je. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,