Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Top 10 savjeta – šta jesti da simptomi alergija budu manji

Preuzmite sliku

Budite na oprezu – neke vrste svježeg voća ili povrća mogu pojačati alergije, pa ih je bolje jesti kuhane, a paprike i probiotici jačaju imunitet i olakšavaju simptome.

Top 10 najbolji savjeti – hrana uz koju se lakše podnose alergije:

Luk će smanjiti baš svaku upalu – Luk pospješuje iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane, pa ljudi manje reagiraju na alergene. Kad god možete, nasjeckajte ga u hranu.

Vitamin C iz paprike za jači imunitet – Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže te beta-karoten i kalij. Stručnjaci tvrde da se s jačim imunitetom lakše nosimo s alergijama, pa su paprike obavezne.

Bobičasto voće sadrži kvercetin – Kvercetin iz bobičastog voća smanjuje histaminske reakcije. Stručnjaci ipak upozoravaju da su za sada istraživanja rađena na stanicama, a nisu dokazana na ljudima.

Peršun da, ali oprez s količinom – Među najbogatijim je biljkama po sadržaju vitamina C i u sadržaju brojnih minerala. U većim količinama može doći do promjena na jetri, upozoravaju doktori.

Kivi sprječava blaži oblik alergije – Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost diamin-oksidaze, tj. enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći osobama s blažim oblicima histaminske intolerancije.

Ananas je dobar zbog bromelaina – In vitro istraživanja dokazala su protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu.

Tuna je vrlo bogata omega-3 kiselinama – Neke epidemiološke studije pokazuju da je učestalost astme i alergijskog rinitisa manja kod ljudi koji unose veće količine omega-3 masnih kiselina hranom.

Skušu treba jesti i dva puta sedmično – Skuša je plava riba te je, baš kao i tuna, bogata omega-3 masnim kiselinama, pa se alergijski simptomi lakše odražavaju kroz manji broj alergijskih simptoma.

S kefirom unosite dobre bakterije – Istraživanja upućuju na pozitivno djelovanje probiotika na atopijske bolesti. Zbog regulacije mikroflore, svakodnevna konzumacija kefira svakako je poželjna.

Med samo ako ga dobro podnosite – Zrnca peludi u medu su “umrtvljena” i organizam ih prihvaća bez neke značajnije pobune. Ako ste jako osjetljivi na pelud, konzumacija izaziva jake alergološke reakcije. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,