Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Toksini koje svakodnevno unosite u organizam misleći da se hranite zdravo

Preuzmite sliku

Neke od ovih namirnica sigurno jedete na redovnoj bazi    

Ono što je zdravo, nažalost, gotovo uvijek ima i onu lošiju stranu.

Kad je riječ o prirodnim namirnicama, morate biti svjesni da postoje zamke zbog kojih bi se, od naoko zdrave hrane, mogli razboljeti, otrovati i ugroziti zdravlje jer priroda ima zakone koje moramo poštovati. Pogotovo danas kad je toliko toga istraženo i poznato.

Neke od ovih namirnica sigurno redovito jedete pa ako vam u kući stoje duže vrijeme, ako ih nabavljate na veliko, trebali biste pripaziti na ove stvari:

Bademi

Naletjeli ste na gorki badem, ali ih svejedno jedete? Badem mora biti ugodnog okusa, slatkast s natruhom gorčine jer mu jaču gorčinu daje cijanovodična kiselina pa bi čak i mala šaka badema mogla ugroziti zdravlje odrasle osobe. O djeci da i ne govorimo.

Paradajz

Ako je plod još zelen i nezreo – ostavite ga, a čuvajte se i lista koji je pun toksičnih alkaloida.

Sjemenke voća

Najpoznatije sjemenke voća, one od marelice, dobre su, ali u jako malim količinama jer kao i druge koštice, u opni kriju i dosta cijanovodične kiseline koja, kao i kod gorkih badema, može štetiti vašem zdravlju.

Tuna

S obzirom na to da ne možete izmjeriti količinu žive koja se možda nalazi u tuni i koja bi mogla biti razorna za zdravlje, s tunom bi valjalo biti na oprezu i ne jesti je više od dvaput sedmično.

Indijski oraščići

Nisu problem blanširani ni prženi, nego sirovi indijski oraščići koji bez termičke obrade sadrže supstance kakve ima i otrovni bršljan. Oni bijeli, naoko sirovi, vjerojatno su blanširani i bezopasni, no radije ipak provjerite deklaraciju na pakovanju.

Med

Iako silno zdrav, med ponekad sadržava toksine koji bi, ako ga konzumirate u većoj mjeri i od neprovjerenih proizvođača, mogli štetiti zdravlju. Ti su toksini normalni u sastavu meda, ali su opasni ako ih ima u većim količinama, poput arsena, žive, bakra, olova, kadmija… Zato s medom uvijek umjereno.

Krompir

Krompir često kupujemo na veliko, a da ne znamo da ako dugo stoji, pogotovo na svjetlu te ako razvije klice, postaje opasan jer su se u njemu razvili toksični hemijski spojevi. Zbog njih bi vas jedan obrok s takvim krompirom mogao koštati bolova, grčenja u trbuhu, proljeva, glavobolje te još kobnijih posljedica ako ga pojedete u velikim količinama. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,