Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“That Sugar Film”: Nakon što je 2 mjeseca jeo samo ”zdravo” i dogodilo mu se ovo… (VIDEO)

Zdrava prehrana bez šećera stajala je zdravlja Damona Gameua, redatelja dokumentarnog filma “That Sugar Film” u kojem je bilježio detalje takve prehrane.

Nakon dva mjeseca konzumiranja samo hrane koja je deklarisana kao zdrava – raznih shakeova, voćnih jogurta, žitarica, muesli pločica, voćnih sokova, sportskih napitaka itd, i samo šećera koji se u njima nalaze, ljekar ga je upozorio da prestane. Naime, požalio mu se kako ima nagle promjene raspoloženja i da se deblja iako je na dijeti pa ispričao na kakvom je režimu prehrane, piše Independent., prenosi 24sata.hr.

Ljekar mu je već nakon tri sedmice rekao kako se kod njega počela razvijati bolest masne jetre što vodi zatajenju tog organa. Također, mentalno stanje postajalo mu je sve nestabilnije.

– Ne razumijem, iz prehrane sam izbacio sva gazirana pića, sladoled i slatkiše. Svi šećeri koje sam jeo bili su u toj zdravoj hrani i pićima koji roditelji inače daju svojoj djeci. Ne kažem da iz prehrane treba u potpunosti izbaciti šećere, već želim upozoriti na one skrivene, kao u hrani koju reklamiraju kao zdravu – požalio se Damon koji je ovaj eksperiment s prehranom išao napraviti motiviran dokumentarcem Morgana Spurlocka “Super size me” u kojem neko vrijeme nije jeo ništa osim brze hrane iz McDonald'sa.

Najgore je što takvu hranu roditelji daju svojoj djeci jer su uvjereni kako je zdrava. Šećera sad ima u 80 posto prerađene hrane koju jedemo, a povezan je s razvojem kardiovaskularnih bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrti, kao i razvojem dijabetesa tipa dva – upozorava Damon.

Pogledajte službeni trailer tog dokumentarca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje