Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Test od dvije sekunde na koži koji pokazuje da li si dehidrirao

Preuzmite sliku

Popularno

Samo štipnite.

Naše tijelo je enigma koju iznova i iznova otkrivamo, te tako postoje razne zanimljive i korisne činjenice o njemu kojih često nismo svjesni.

Jedna od njih je način na koji lako i brzo možemo sami da provjerimo da li nam je organizam dehidrirao.

Svaka ćelija u organizmu mora da dobije dovoljno tečnosti da bi tijelo radilo kako treba i da bi se izbjegle bolesti. Naime, brojna oboljenja lako nastaju kad organizam ne dobija prijeko potrebnu tečnost i zato je jasno da svakog dana treba piti dovoljno vode, između pet i osam čaša. Ali često se desi da nije tako.

U svemu može da pomogne jedan test koji se brzo i lako izvodi.

Biće dovoljno da stisnete kožu na srednjem zglobu jednog prsta na ruci. Zadržite par sekundi i pustite. Ako je koža hidrirana, ona će se brzo vratiti u prvobitni oblik. S druge strane, koži je potrebno više vremena da se vrati u prvobitni položaj ako ste dehidrirani.

Isto možete da uradite i na koži nadlaktice ili stomaka.

Međutim, naučnici kažu da ovaj test nije sto posto pouzdan. S godinama naša koža gubi elastičnost, pa se ona teže vraća u svoje prvobitno stanje poslije štipkanja. Recimo, koži starije osobe može biti potrebno 20 sekundi da se vrati u normalu, čak i ako nije dehidrirana, piše healthline.

Ali mada ova metoda nije sasvim precizna, ona je bezbolna je i neinvazivna, a stručnjaci kažu da je dobar način za provjeru kod djece i mlađih kod kojih se sumnja na dehidraciju. Oni ipak dodaju i da samo doktor uz određene testove može da donese konačan precizan sud.

U međuvremenu, čaša, dvije vode više u toku dana svakako neće biti naodmet. (Foto: freepik)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,