Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Test krvi otkriva rak dojke pet godina prije pojave simptoma

Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina prije nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Nottingham koji su obavili pilot istraživanje.

Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina, objavio je Sky News.

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitijela protiv sebe samog – autoantitijela. Istraživači na Univerzitetu Nottingham kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane s rakom.

Naučnici su u pilot istraživanju uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata oboljelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

“Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitijela u krvi”, kazao je doktorant Daniyah Alfattani koji je učestvovao u istraživanju. On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i prije nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procjenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje