Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tek rođenu bebu ubio obični poljubac

Preuzmite sliku

Popularno

Još jedna tužna sudbina i još jedno upozorenje – ne ljubite male bebe, možda ste i vi prijenosnici raznih bolesti koje vama neće nauditi, ali nejakoj bebi koja se tek privikava na vanjski svijet samo jedan poljubac može biti koban.

Fotografija ove 18 dana stare bebe koja je podlegla smrti zbog meningitisa zgrozila je svjetsku javnost.

Malena Mariana Sifrit rođena je 1. jula, a 7. jula njeni roditelji imali su još jedan veliki razlog za slavlje. Tada su, nakon rođenja svog prvog djeteta, rekli konačno “da” jedno drugome, ali samo dva sata nakon vjenčanja primijetili su da njihova beba nije dobro.

Stanje joj se počelo rapidno pogoršavati i pojurili su u bolnicu u Des Moinesu, u kojoj su ljekari vrlo brzo dijagnosticirali da bebica ima meningitis HSV-1 koji uzrokuje virus herpesa.

Taj herpes najčešće se prenosi seksualnim putem i u slučaju da je majka zaražena, a rodila je vaginalno, može ga prenijeti na bebu. Međutim, njeni roditelji, Nicole i Shane Sifrit, odmah su podvrgnuti pregledu i ustanovljeno je da su oboje zdravi. I da u svom organizmu ne nose taj virus.

Jedini zaključak bio je taj da je bebicu poljubio neko od posjetitelja koji su došli pogledati bebu, a da ta osoba ili nije znala da ga nosi u sebi ili je možda mislila da se ništa strašno ne može dogoditi.

Ali s bebama opreza stvarno nikada dosta pa je stoga mama Nicole ovu bolnu priču objavila i na Facebooku. Kao upozorenje svima da jedan običan poljubac stvarno može biti ovako koban.

Malenoj su od meningitisa počeli otkazivati pluća i srca te je na kraju umrla u bolnici.

“Ovaj virus možda nekome ne predstavlja poseban problem. Odrasle osobe možda ga osjećaju kao lagano peckanje i bol u grlu, a to bi trebao biti i više nego dovoljan znak da se ne približavate bebama. Čak i da se radi o najobičnijoj prehladi, ne ljubite bebe i njihove rukice”, napisali su roditelji.

Oni ne žele upirati prstom u nikoga, nego samo žele upozoriti roditelje jer mali poljubac zaista može biti tragičan. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje