Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve zdravstvene prednosti luka: Dobar je za zdravlje srca, upale

Preuzmite sliku

Popularno

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijem i vitaminima B6 i C. Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu.

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dvije sedmice, ali nemojte ih čuvati pored krompira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

1. Luk pomaže poboljšati zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sistem. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sistema i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,