Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve što trebate znati o tome kako alkohol utiče na vaš imunološki sistem…

Preuzmite sliku

Imunološki sistem je način na koji se vaše tijelo brani od infekcija – poput štetnih bakterija i virusa – i sprječava da se razbolite. No, baš poput mišića, imunološki sistem može oslabiti i tada vas neće uspjeti zaštititi i od infekcije.

Zdrave navike, poput tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane i dovoljno spavanja, mogu vaš imunološki sistem održati jakim. No, nezdravi faktori, poput stresa, pušenja ili pijenja alkohola mogu oslabiti vaš imunološki sistem i otežati mu borbu protiv infekcije, prenosi index.hr.

Evo šta trebate znati o tome kako alkohol utiče na vaš imunološki sistem:

Pretjerana upotreba alkohola slabi imunološki sistem

Prema Mayo Clinic, pijenje previše alkohola slabi imunološki sistem i čini vas sklonijim razbolijevanju. Alkohol mijenja sastav vašeg crijevnog mikrobioma – u kojem žive bilioni mikroorganizama koji obavljaju nekoliko presudnih uloga za vaše zdravlje – i utječe na sposobnost tih mikroorganizama da podržavaju vaš imunološki sistem.

Odnosno, ako previše pijete, smanjujete odbrambene mehanizme svog tijela u borbi protiv prehlade, virusa ili drugih bakterijskih ili virusnih infekcija. I nije samo vjerovatnije da ćete se prehladiti – pretjerano konzumiranje alkohola povezano je s upalom pluća i drugim plućnim bolestima. To također može dovesti do širokog spektra zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni pritisak i bolesti srca, bolesti jetre i povećani rizik od raka.

“Pijenje alkohola u velikim količinama, čak i samo kratko vrijeme – poput pijanstva – može biti loše za vaše zdravlje i imunološki sistem”, kaže dr. Nate Favini, medicinski voditelj u kompaniji Forward.

Na primjer, studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Alcohol otkrila je da opijanje može smanjiti bijele krvne želije koje se bore protiv infekcije u samo nekoliko sati nakon pijanstva, u osnovi tako oslabivši vaš imunološki sistem.

Umjerena upotreba alkohola možda neće oslabiti imunološki sistem, ali trebali biste biti oprezni

Prema Faviniju, umjerena količina alkoholnih pića generalno je sigurna za ljude dobrog zdravlja i vjerovatno neće imati negativan uticaj na njihov imunološki sistem.

Ipak, ljudi koji pate od određenih zdravstvenih problema, kao i trudnice bi trebali potpuno izbjegavati konzumaciju alkohola. Generalno, izbjegavajte piti više od preporučenih količina alkohola ako želite da vaš imunološki sistem bude u dobroj formi, kaže Favini. A ako ste bolesni, nemojte uopće piti alkohol. Uzimanje alkohola ne samo da će smanjiti snagu vašeg imunološkog sistema, već alkohol djeluje i dehidrirajuće, piše Insider.

“Kada se osjećate kao da ste bez snage ili kao da biste se mogli razboljeti, želite biti dobro hidratizirani kako bi sve ćelije u vašem tijelu imale dovoljno tekućine i mogle dobro raditi”, kaže Favini: “Ne želite biti dehidrirani kad se borite protiv infekcije.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,