Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Suplementi i lijekovi koje ne biste trebali kombinovati

Preuzmite sliku

Čak i najčešći suplementi, koje ljudi masovno uzimaju, mogu da imaju kontraindikacije sa pojedinim lijekovima.

„Stvari koje su prirodne, nisu nužno i bezbjedne“, kaže dr David S. Seres. On objašnjava kako su neke supstance, kada se nađu u obliku suplementa, koncentrisanije nego u svom prirodnom obliku kada imaju dobro djelovanje na organizam.

Ovo su samo neki od suplemenata koje ne bi trebalo miješati sa drugim suplementima ili lijekovima:

Riblje ulje

Interakcije sa lijekovima: Uzimanje ribljeg ulja i lijekova za snižavanje pritiska može uzrokovati prenizak pritisak. Takođe, treba biti oprezan kod uzimanja ribljeg ulja i lijekova koji mogu pojačati krvarenje poput aspirina ili ibuprofena, prenosi N1.

Interakcije sa drugim suplementima: Uzimanje ribljeg ulja sa travama koje usporavaju zgrušavanje krvi može dovesti do krvarenja.

Melatonin

Interakcije sa liekovima: S obzirom na to da vas melatonin može učiniti pospanima, uzimanje njega i sedativa poput benzodiazepina i nekih antidepresiva može uzrokovati previše pospanosti.

Melatonin takođe može uzrokovati usporeno zgrušavanje, pa uzimanje njega i antikoagulansa može uzrokovati pojavu modrica i krvarenja.

Izbjegavajte uzimanje melatonina ako uzimate lijekove za pritisak jer on može da povisi pritisak.

Interakcije sa drugim suplementima: To može da ima sedativno djelovanje i može da pogorša nuspojave melatonina.

Kalcijum

Interakcije sa lijekovima: Kalcijum može poremetiti djelovanje mnogih lijekova, uključujući i one propisane za osteoporozu, poznatije kao bifosfonati.

Takođe, može uticati na djelovanje lijekova za pritisak, antibiotika iz porodice tetraciklina i kinolona kao i levotiroksina, koji se koristi za liječenje hipotireoze.

Ehinacea

Interakcija sa lijekovima: Ehinaceina sposobnost za stimulaciju imunološkog sistema može da poremeti djelovanje lijekova koji oslabljuju imunološki sistem poput steroida.

Vitamin D

Interakcije sa lijekovima: Vitamim D može smanjiti efektivnost lekova atorvastatina za snižavanje holesterola kao i nekih lijekova za snižavanje pritiska.

Takođe, uzimanje vitamina D sa diureticima može rezultirati prevelikim količinama kalcijuma u tijelu što može uzrokovati probleme sa bubrezima.

Cink

Interakcije s lijekovima: Ako uzimate antibiotike sa kinilonom ili tetra ciklinom, cink može da oteža tijelu da apsorbuje te lijekove. Kako biste obezbijedili da se to ne dogodi, antibiotike popijte dva sata prije cinka.

Isto je i sa lijekovima sa penicilaminom, koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa. Uzmite cink dva sata prije ovih lijekova kako bi se spriječila loša apsorpcija penicilamina, piše Health (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,