Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stvari i javna mjesta koja su prepuna bakterija i virusa

Preuzmite sliku

Svjetski naučnici svakim danom pokušavaju sve više naučiti o korona virusu kako bi uspjeli pronaći cjepivo te zaustaviti širenje bolesti. Grupa stručnjaka za zdravlje objavila je koja javna mjesta na sebi sadržavaju bakterije te ih se ne bi trebalo dirati, piše Daily Mail.

Prijašnja istraživanja pokazala su da virusi poput SARS-a, što je korona, mogu preživjeti na metalu, staklu i plastici čak devet dana. Iako temperature iznad trideset stepeni i pranje dezinfekcijskim sredstvom sprječava širenje, stručnjaci upozoravaju na određena mjesta.

Novac, bankomati i dugmad za lift, sve su od mjesta koja su izrazito zaražena bakterijama. Dugmad za lift imaju čak četrdeset puta više bakterija nego daska u javnim toaletima, kako je pokazalo istraživanje u Arizoni.

Umjesto diranja površina svojim rukama, stručnjaci savjetuje pritiskanje laktovima ili rukavima kako kasnije ne biste prenijeli viruse na oči ili usta. Također se preporučuje nakon diranja bilo kakvih javnih površina, pranje i dezinfekcija ruku. Trebali biste i pripaziti na diranje lica prljavim rukama. Najbolje je pranje ruka sapunom, a ne dezinfekcijskim sredstvom. Također, sapun bi trebao biti tekući, a ne u kamenu jer je on već zaražen bakterijama, piše Večernji list.

Stvari koje su pune bakterija:

-Dugme za zeleno svjetlo na semaforu

-Tacne za hranu

-Kolica i košarice u prodavnicama

-Dugmad za lift

-Novac

-Bankomati

-Rukohvati

-Tastature i miševi

-Javni toaleti

-Kvake

-Ključevi  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,