Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studentica izumila „plavu kutiju“ za rano otkrivanje raka dojke

Preuzmite sliku

Dobitnica  nagrade James Dyson, 23-trogodišnja Španjolka Judit Giró Benet, izumila je Plavu kutiju (The Blue Box), aparat za kućnu upotrebu za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Plava kutija je laka za upotrebu i što je još bitnije, žene je mogu koristiti kod kuće. Uređaj koristi uzorak urina, iz kojeg algoritam može da detektuje rak dojke u početnom stadijumu.

“Otkrila sam da postoje psi koji mogu da upozore na loše zdravstveno stanje čovjeka. Ako pas laje, on zna da je čovjek bolestan. A psi nikada ne griješe, priroda je nevjerovatna. Pomislila sam ako to može pas, zašto ne bi mogao i moj mikroprocesor? Postoje senzori koji detektuju određena biohemijska jedinjenja u urinu i oni daju signal. Međutim, taj signal je toliko slab pa ljudi ne mogu sami da ga otkriju, i potrebna nam je vještačka inteligencija koja će nam pomoći“, rekla je ova mlada inženjerka.

  • Ideju da stvori uređaj za ranu detekciju raka dojke dobila je kada je njena majka vodila bitku sa ovom bolešću. Čak 40%  žena ne odlazi na redovne skrininge, što u 1 od 3 slučaja rezultira kasnim otkrivanjem karcinoma dojke. Nerijetko su ovi pregledi i skupi, a Judit se nada da će svojim izumom skrining učiniti dostupnijim i jeftinijim ženama širom svijeta.

    Španska inženjerka provešće narednih nekoliko godina radeći na završnoj fazi izrade prototipa i softvera za analitiku podataka na Univerzitetu Irvin u Kaliforniji, pripremajući se za istraživanja na ljudima i klinička ispitivanja. Kada sva ispitivanja budu gotova, Plava kutija će se naći u prodaji za 60 dolara, kako bi bio dostupan svima. (originalmagazin.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,