Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci: Vakcina smanjuje prenošenje koronavirusa, ali nije lijek koji će okončati epidemiju

Preuzmite sliku

Širenje zaraze koronavirusom koji uzrokuje oboljenje COVID-19 moguće je i nakon vakcinacije, ali je rizik od transmisije manji, izjavili su američki zdravstveni stručnjaci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Oni upozoravaju da se vakcinisane osobe mogu zaraziti koronavirusom, a da nemaju simptome, ali smatraju da će dalje širenje biti znatno smanjeno.

“Vakcinisana osoba bolje kontroliše virus, tako da će opasnost prenošenja zaraze biti u velikoj mjeri smanjena”, pojasnio je Roberd Gallo, stručnjak za viruse na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Merylandu.

Navodi kako su trenutno dostupne vakcine efikasne u sprečavanju težih oboljenja uzrokovanih zarazom koronavirusa.

Prema dosadašnjim naučnim studijama, kod osoba koje se zaraze, a prethodno su vakcinisane, kroz nos ulazi manje koronavirusa u odnosu na one koje se nisu zaštitile vakcinom. Time se zaraza teže širi.

S obzirom na nesigurnost i dolazak zaraznijih varijanti koronavirusa, stručnjaci kažu da bi potpuno vakcinisane osobe trebale i dalje nositi maske i držati socijalnu distancu u javnosti i prilikom kontakta sa nevakcinisanim osobama koje spadaju u rizičnu grupu.

“Moramo biti oprezni. Vakcina je neophodna. Ali, nije lijek koji će sutra okončati epidemiju”, izjavio je Gallo.

Stručnjaci navode da i drugi faktori mogu uticati na vjerovatnoću da vakcinisana osoba dalje širi virus, uključujući nivo vakcinisanja u zajednici, kao i to da li lokalni val konstantno traje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje