Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Na vašoj zubnoj četkici vjerovatno se nalaze čestice izmeta

Preuzmite sliku

Ako svoju zubnu četkicu držite pored umivaonika koji se nalazi u blizini WC školjke, ona dolazi u dodir s izmetom.

Naime, svaki put kad pustite vodu u WC-u, čestice se vraćaju u zrak. Ako se vaša zubna četkica nalazi u čaši pokraj umivaonika, te čestice mogu dospjeti i na nju što ne samo da je odvratno nego može uzrokovati zdravstvene probleme.

“Kapljice vode koje dospijevaju u zrak iz WC školjke su kontaminirane virusima i bakterijama. Prethodna naučna istraživanja su pokazala da se tako mogu prenijeti Escherichia coli, Clostridium difficile i norovirus“, pojasnila je stručnjakinja za higijenu Ralitsa Prodanova.

 • Četkice za zube su savršeno prikladno mjesto za uzgoj bakterija.

  “Bakterije vole vlažna područja gdje mogu rasti i razmnožavati se, a to su primjerice četkice za zube”, dodaje Prodanova i ističe podatak prema kojem se štetne čestice mogu zadržati u zraku barem 30 minuta nakon ispiranja WC školjke te se raspršiti i do tri metra od samog toaleta.

  “Spomenute bakterije mogu dovesti do teških gastrointestinalnih bolesti, a imaju i negativan uticaj na oralno zdravlje”, upozorava. Što je snažnije ispiranje WC školjke, to se bakterije mogu dalje širiti, a čak i ako to radite spuštene daske, ne mora značiti da će pomoći.

  “Pasta za zube neće pomoći da se uklone bakterije na zubnoj četkici. Ljudi u to vjeruju, ali nije istina”, tvrdi Prodanova i savjetuje da zubnu četkicu spremate u ormarić, u uspravnom položaju, bez zaštitnog dijela, te je nakon svake upotrebe isperete vrućom vodom i nikada ne dijelite s nekim.

 • “Četkica za zube mora biti što dalje od WC-a zbog aerosolnog učinka pri ispiranju. Međutim, nije dobro ni da stoji pokraj umivaonika jer pranjem ruku također može doći u dodir s bakterijama”, kaže stomatolog dr. Raha Sepherara. Također, treba imati na umu da vaša četkica za zube nikada ne bi smjela biti u dodiru s tuđom četkicom, kako biste izbjegli kontaminaciju.

  “Bakterije koje su odgovorne za bolesti desni mogu se prenijeti s jedne četkice na drugu”, dodaje dr. Sepherara.

  Zubar dr. Richard Marques predlaže da četkice držite na udaljenosti većoj od tri metra u odnosu na vašu WC šolju, mijenjate četkice redovno (barem svaka tri mjeseca) te da zatvarate poklopac toaleta i redovno čistite kupatilo. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje