Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Preuzmite sliku

Djeca rođena danas suočena su s raznim i doživotnim zdravstvenim posljedicama zbog klimatskih promjena – odrastanjem u toplijem svijetu uz rizike nestašica hrane, zaraznih bolesti, poplava i ekstremnih vrućina, pokazalo je veliko istraživanje.

Klimatske promjene već nanose štetu ljudskom zdravlju povećavanjem broja ekstremnih vremenskih pojava i pojačavanjem zagađenja vazduha, prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet.

Ako se ništa ne učini kako bi se to ublažilo, uticaj klime mogao bi opteretiti čitavu generaciju bolestima tokom čitavog njihova života.

 • Djeca su posebno osjetljiva na zdravstvene rizike mijenjajuće klime. Njihova tijela i imunološki sistemi još su u razvoju i stoga su izloženiji bolestima i zagađivačima u okolini, kaže Nick Watts, koji je vodio istraživanje o zdravlju i klimatskim promjenama, piše 24sata.hr.

  Upozorio je da su štete po zdravlje u ranom djetinjstvu “tvrdokorne i prevladavajuće” i nose doživotne posljedice.

  “Bez trenutne akcije svih zemalja na smanjivanju emisije stakleničkih gasova postignuto u kvalitetu života i dugovječnosti biće kompromitovano i klimatske promjene počeće određivati zdravlje čitave generacije” kazao je u Londonu.

  Naučni tim poručio je da bi uvođenje mjera ograničavanja emisija i ograničavanja globalnog zagrijavanja dovelo do drugog ishoda.

  U tom scenariju danas rođeno dijete bilo bi, na primjer, svjedokom prestanka korištenja uglja u Britaniji do svoga šestog rođendana, a na 31. rođendan svjedočilo bi potpunoj kontroli emisija stakleničkih gasova. Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet rezultat je saradnje 120 stručnjaka iz 35 institucija među kojima i Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke, University College London i kineskog univerziteta Tsinghua.

  Uz ignorisanje potrebe za promjenom ponašanja, uz malo mjera za ograničavanje klimatskih promjena utvrđeno je da će, uz rastuće temperature i ekstremne vremenske nepogode, djeca biti izložena pothranjenosti i rastućim cijenama hrane i najvjerovatnije će patiti zbog zagrijanih voda i klime koji ubrzavaju širenje zaraznih bolesti poput tropske denga groznice i kolere.

 • Među najakutnijim i najdugotrajnijim zdravstvenim prijetnjama klimatskih promjena je zagađenje vazduha, upozoravaju naučnici. Pozvali su na hitne mjere na smanjivanju spoljašnjeg i unutrašnjeg zagađenja uvođenjem čistijeg goriva i čistijih vozila, te mjera koje će podsticati sigurni i aktivni transport poput hodanja i vožnje biciklom.

  Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je globalno u 2016. godini sedam miliona smrti rezultat učinaka zagađenja vazduha u domovima i vanjskom svijetu.

  “Ako želimo zaštititi našu djecu, moramo obezbijediti da vazduh koji udišu nije otrovan”, kaže Sonja Ayeb-Karlsson sa britanskog Univerziteta Sussex, koja je radila na istraživanju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje