Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stalno vam je hladno? Ovo su razlozi, a neki su vrlo ozbiljni…

Preuzmite sliku

Ponekad su uzroci stalnog osjećaja hladnoće ozbiljni zdravstveni problemi koji zahtijevaju doktorsku pomoć. Ali, ponekad se radi o stvarima koje možete i sami riješiti promjenom nekih navika.

Loša cirkulacija često je problem, ali tome se može doskočiti većom tjelesnom aktivnošću. Ljudima koji su previše mršavi ili često neispavani i umorni može biti stalno hladno. Ali, ponekad se radi o određenim zdravstvenim problemima koji rezultiraju osjećajem hladnoće te hladnim rukama i nogama.

“Ukoliko ste previše mršavi, nedostaje vam tjelesne masti koja bi vas mogla izolirati od niskih temperatura. Osim toga, nedovoljan unos kalorija je kao kočnica vašem metabolizmu u stvaranju dovoljno topline u tijelu” objašnjava Maggie Moon, nutricionistica iz Los Angelesa.

Ljudi koji malo spavaju pa su stalno umorni, samo iscrpljuju svoje tijelo koje zbog toga nije sposobno dovoljno se zagrijati. Jedan od razloga može biti i nedostatak vitamina B12 koji je zaslužan za stvaranje crvenih krvnih stanica, a one imaju zadatak transportovati kisik kroz naše tijelo. To se rješava povećanjem konzumacije nemasnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

Poremećen rad štitnjače

“Štitnjača je regulator metabolizma u stanicama cijelog tijela te kod njezinog smanjenog rada, hipotireoze dolazi do sporijeg sagorijevanja u stanicama” kaže dr. Branislava Čilić i dodaje da se ovaj poremećaj liječi povećanim unosom hormona za štitnjaču.

Kako vam može biti toplije?

“Prije svega tjelesnom aktivnošću, vježbanjem koje poboljšava cirkulaciju. I masaža hladnih dijelova tijela poboljšava cirkulaciju, protok kisika, pomaže oslobađanju toksina i smanjenju stresa” objašnjava dr. Branislava Čilić.

Još jedan savjet za toplije ruke su korištenje hidratantne kreme sa sastojcima koji poboljšavaju cirkulaciju i hrane kožu. Također, hidracija cijelog tijela je jako važna pa je preporuka unositi najmanje dvije litre vode na dan. Jako bitno je i izbjegavati kofein i nikotin te priuštiti tijelu dovoljno sna. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,