Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta vertikalne ili horizontalne brazde na vašim noktima mogu značiti?

Preuzmite sliku

Nokti se doimaju kao dio tijela s kojim se ništa posebno ne može dogoditi. Rastu, režemo ih, ponekad ih lakiramo i to djeluje kao da je sve. Međutim, nokti nam mogu dati uvid u naše cjelokupno zdravlje.

Ako se nešto događa u našem tijelu, nokti bi nam se mogli početi mijenjati, ponekad razvijajući izbočine na površini. Ovisno o tome kako izgledaju te izbočine, postoje slučajevi o kojima bi se trebalo razgovarati s ljekarom.

Šta znače vertikalni nabori na noktima?

Crte koje se protežu od dna nokta do vrha najčešći su oblik izbočina na noktima, koji pogađaju oko 20 posto odraslih osoba. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja, kaže dr. Ivy Lee, dermatologinja sa sjedištem u Pasadeni u Kaliforniji.

Nokti su većinom izrađeni od keratina, proteina koji se također nalazi u kosi i vanjskom sloju kože. Na isti način na koji koža postaje suha i kosa postaje grublja, nokti se također mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu, prenosi index.hr.

Ostale promjene na noktima

“Ako primijetite druge promjene na noktima, poput lomljenja ili promjene boje, možda biste se trebali posavjetovati s ljekarom”, kaže dr. Lee. U rijetkim slučajevima, izbočine na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema, prema istraživanju Indian Dermatology Online Journala.

Šta znače horizontalne pruge preko noktiju?

“Poznate i kao Beauove linije, mogle bi signalizirati bolest ili samo biti ostatak stare povrede”, kaže dr. Lee. “Nastaju jer postoji privremeni prekid rasta noktiju u proksimalnom matriksu nokta, gdje se nokat stvara”, kaže ona. “Najčešće su benigne i uzrokovane mehaničkim traumama: manikurama, zaglavljivanjem prsta u vratima itd.”

Ponekad, međutim, upućuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije, stoga je potrebno pregledati kožu i vrhove prstiju za znakove crvenila i osipa.

Simptom većih zdravstvenih problema

Izbočine na noktima ne moraju samo imati veze s problemima s kožom, one također mogu biti znak drugih problema. Na primjer, prekomjerna ili nedovoljno aktivna štitnjača može uticati na hormone zadužene za rast noktiju, kože i kose, što u nekim slučajevima rezultira izbočenim noktima.

Ako se na svih 20 noktiju na rukama i nogama istovremeno razviju Beauove linije, to bi čak mogla biti infekcija poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, kao i problemi sa srcem, jetrom ili bubrezima, prema istraživanju časopisa Indian Dermatology.

“Ako su vaši izbočeni nokti postali tanji, rascijepljeni, promijenjeni u boji ili deformirani, odmah zakažite posjetu svom dermatologu kako biste otkrili dno problema”, kaže dr. Lee. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,