Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta sve može sir: Smanjuje upale, popravlja raspoloženje, podiže imunitet…

Preuzmite sliku

Iako su brojna istraživanja dokazala da sir ima pozitivne zdravstvene posljedice na organizam, još uvijek možemo naići i na druga mišljenja.

Neki kažu da sir nije dobar za nas, da stvara ovisnost ili je loš za kožu, posebno za masnu i problematičnu. Nedavno je Time pisao o novom istraživanju iz European Journal of Nutrition.

U tom istraživanju je na 200.000 ljudi analizirano koji je dugotrajni efekat konzumacije sira i utjecaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, prenosi 24sata.hr

Deset godina su doktori pratili životne navike učesnika istraživanja.

Zaključili su da oni koji umjereno konzumiraju sir imaju značajno manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, u poređenju s onima koji sir jedu rijetko ili nikad. Umjereno konzumiranje sira podrazumijevaju pod do 40 grama dnevno, otprilike kao komad veličine kutija za šibice.

Ali, to nije jedini zdravstveni značaj sira. Bustle piše kako na svako istraživanje koje tvrdi da je sir loš idu druga dva koja podržavaju njegovu umjerenu konzumaciju.

  • Nutricionistica i osnivačica NAO Nutrition Nikki Ostrower jedna je od mnogih koja vjeruje kako sir pozitivno utječe na ljudsko zdravlje.

    Ona smatra da najviše dobrih tvari možemo pronaći u svježem siru i namazu.

    Organski sirevi sadrže mnogo protivupalnih masnih kiselina poput omega 3 i CLA, kaže Ostrower.

    Ona objašnjava da je upala u korijenu većine bolesti, pa će hrana koja je poput sira pomoći da se bolest brže izliječi.

    Odličan izvor proteina

    Većina sireva sadrži dosta proteina pa je dobra zamjena za kone koji žele smanjiti unos mesa. Protein može pomoći i u regulaciji šećera u krvi, ali poboljšati i zdravlje mišića, kostiju, kvalitetu kose, kože, noktiju, i još mnogo toga.

    Pun je kalcija i drugih vitamina

    Kalcij je ključan za jake i zdrave kosti. Samo npr. jedna porcija cheddar sira ima 204 mg kalcija.

    Za odrasle starije od 18 godina dnevni predloženi unos kalcija iznosi oko 1000 mg.

  • Ako imate dobar nivo kalcija u tijelu onda možete i spriječiti bolesti zuba i desni, a njegova alkalna osobina pomaže u balansiranju pH u ustima, što također pomaže i protiv karijesa.

    “Pokazalo se da konzumiranje sira smanjuje i alergije jer sirevi sadrže mnogo D vitamina, probiotika i enzima”, kaže Ostrower.

    Dobar je za crijeva

    Ako ne podnosite laktozu, određeni sirevi su odlični za probavu jer je regulišu ali i smanjuju nadutost. Pored toga, sirevi poboljšavaju i zdravlje i pH vagine.

    Grčki jogurt, posni sir i meki fermentirani sirevi poput Goude kao i cheddar i parmezan puni su probiotika i mogu u velikoj mjeri utjecati na bolju funkciju crijeva.

  • “Crijeva su ‘sjedište’ našeg imunološkog sistema, a mnogo probiotika u svježem siru pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i liječenju crijeva i jačaju imunološki sistem.”, rekla je Ostrow.

    Popravlja raspoloženje i rad mozga

    Sve to zbog aminokiseline zvane tirozin. Za nju se zna da smanjuje stresne reakcije u tijelu i pokreće reakcije na dopamin.

    Neka istraživanja sugerišu i da visoke doze tirozina smanjuju depresiju.

    Može spriječiti bolesti jetre

    Sirevi poput parmezana, brie i cheddara sadrže spoj koji se zove spremidin.

    Za njega se vjeruje da sprječava fibrozu jetre i hepatocelularni karcinom. Također, može usporiti i regenereaciju stanica karcinoma.

    Može smanjiti upale

    Bakterije iz nekih sireva mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje debelog crijeva.

    U Koreji su otkrili da probiotik koji se nalazi u švicarskom siru može pomoći u smanjenju upale i sprječavanju akutnog kolitisa. Pored toga, ovaj probiotik popravlja imunitet.

    Važno je napomenuti da stručnjaci navode kako je kod sira bitna kvaliteta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje