Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta su ove crvene tačkice na koži i da li su opasne?

Preuzmite sliku

Ako ste primijetili da se iznenada na vašoj koži pojavila crvena tačkica, ne brinite, nije ništa strašno. Bright Side je kontaktirao stručnjake i otkrio o čemu je riječ i kako spriječiti pojavljivanje ovakvih tačkica.

Angioma je mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih žila. Postoje 2 glavna razloga za njegov razvoj:

1. Godine

Mnogim ljudima se angiomi pojavljuju nakon 30. godine, a u tim slučajevima izgledaju poput malog konveksnog mladeža i nalazi se trupu, rukama i ramenima. Takvi angiomi posljedica su promjena na koži i krvnim žilama.

2. Problemi sa zdravljem i nezdrav stil života

Ako angioma izgleda poput tačke i iz njega se granaju žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, bolestima krvožilnog sistema ili hormonalne neravnoteže.

Ako primijetite da je iznenada promijenio oblik i veličinu, ili je počeo krvariti, savjetujte se što prije s ljekarom. Angiomi najčešće nisu razlog za odlazak u bolnicu, no kako biste bili sigurni bolje ih je provjeriti kod liječnika.

Kako biste spriječili njihovu pojavu pripazite na prehranu, pijte zdrave voćne sokove i mnogo vode, jedite svježe povrće i zdrave masti poput onih iz avokada i maslina. Ovi jednostavni trikovi održat će vašu kožu čistom i mladom, a vaše tijelo zdravim. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,