Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta su nove varijante korona virusa i koliko su opasne?

Preuzmite sliku

Kako se stvaraju nove varijante virusa, po čemu se razlikuju nove varijante korona virusa od originalnog virusa i kako se može spriječiti nastajanje još opasnijih varijanti, objašnjava imunobiolog dr. sci. Senad Divanović u zadnjoj epizodi serijala “60 sekundi o koroni”.

Senad Divanović je završio studiji biologije na DePauw Univerzitetu u SAD-u. Doktorirao je molekularnu i razvojnu biologiju na Cincinnati Univerzitetu u SAD-u. Trenutno radi kao profesor i istraživač u Medicinskom Centru Cincinnati Dječije Bolnice. U svom istraživačkom radu izučava vezu između zaraznih i metaboličkih bolesti.

„Svi virusi, pa tako i korona virus, vremenom se mijenjaju i to kroz proces spontanih i konstantnih mutacija. Većina mutacija nema efekta na sam virus. Međutim, što se virus više širi, šanse da nastanu mutacije koje će promijeniti strukturu i ponašanje virusa se povećavaju. Na ovaj način su nastale i nove varijante korona virusa identifikovane u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu.

Dostupni podaci pokazuju da prenosivost nekih od novih varijanti korone virusa može biti veća od 50% u poređenju s originalnim virusom. Ovo predstavlja problem jer ubrzano širenje virusa dovodi do povećanog broja oboljelih, a samim tim i veće opterećenosti zdravstvenih sistema. Efektnost trenutno dostupnih vakcina na infekcije novih varijanti korona virusa se još utvrđuju, uz bojaznost da bi pojave dodatnih mutacija mogle promijeniti funkciju virusa i uticati na efikasnost vakcina. Iz tih razloga, pored mjera predostrožnosti, vakcinisanje je jedan od glavnih načina da zaustavimo širenje i stvaranje novih mutacija i varijanti korona virusa“, kaže dr. sci. Senad Divanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje