Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta staviti na masnicu, a šta na opekotinu?

Preuzmite sliku

Cijeli ste život uvjereni da treba na masnicu treba staviti led i zabaciti glavu kad vam krv curi iz nosa? Pogrešno!

Operi zube nakon jela, zabacite glavu unatrag ako ti curi krv iz nosa, stavite led na opekotinu, puši u hranu ako je vruća, mnoge stvari koje svakodnevno radite i to cijeli život jer su vas tako naučili, radite pogrešno. Evo šta kažu doktori, izgleda da bi trebali preispitati i vaše dnevne rituale i neke metode kućne prve pomoći. Bolje ikad nego nikad.

Ne pušite djetetu u hranu da se brže ohladi

Isto je kao da s nekim dijelite hranu, piće ili četkicu za zube. Roditelji, bebe, djedovi na taj način mogu prenijeti bakterije, a to, čak, može uzrokovati karijes na djetetovim zubima makar beba još ni nema zube. Zubi su najranjiviji kad se tek počnu razvijati. Bolje je pričekati s hranjenjem dok se jelo malo ne ohladi.

Ne zabacujte glavu ako vam krvari iz nosa

Možete se zagrcnuti vlastitom krvlju koja se cijedi ravno u grlo zabaciš li glavu. Stisni prstima otvor nosnica. Sjedi uspravno, neka brada bude paralelna s podom.

 • Ne dižite čovjeka koji se onesvjestio

  Ljudi se najčešće onesvijeste zbog niskog pritiska, jer krv pa tako ni kisik ne stignu u dovoljnoj količini do mozga. Ako onesvještenog uspravite, krv će teže doći do mozga. U ovom je slučaju važno da glava bude niže od prsa. Ako osoba sjedi neka se nagne i stavi glavu među koljena. Još je bolje ako leži. Neka ostane tako nekoliko minuta i neka ne ustaje prije nego što osjeti da joj je sasvim dobro.

  Ne isisavajte zmijski otrov

  Malo je zmijskih ugriza koji su fatalni, a od isisavanja otrova ustima ionako nikakve koristi za žrtvu pa zaista nema razloga zašto to raditi. Najbolje je osobu poleći ali tako da je mjesto ugriza na nižem položaju od srca, bitno je i da ugriženi miruje da se otrov što sporije širi tijelom.

  Ne perite zube odmah nakon jela

  Oštećuje zaštitni sloj zubi, caklinu. Bolje oprati zube ujutro prije jela i kafe. Želite li ih oprati i nakon doručka, prvo usnu šupljinu dobro isperite vodom, a onda pričekajte još 40 minuta do pranja četkicom i zubnom pastom.

  Ne lupajte po leđima osobu koja se zagrcnula hranom

  Ako osobu lupite po leđima dok je uspravna, zalogaj bi mogao još dublje kliznuti u grlo. Neka se osoba nagne naprijed i proba iskašljati stvar iz grla, često je već to dovoljno. Ako ne upali, lupite je nekoliko puta po leđima između lopatica, ali pazite, samo ako je nageta naprijed.

  Ne stavljajte led direktno na masnicu

  Koža je vrlo nježna, a hladnoća iz leda će usporiti cirkulaciju pa tako i izliječenje. Led može čak izazvati i promrzline. Led zamotajte u peškir ili krpu.

 • Ne stavljajte led ili masnoću na opekotinu

  Opekotne prodiru duboko u tkivo i treba ih dobro ohladiti da ne bi nastala veća oštećenja. Ovi površinski zahvati neće pomoći. Stavite opekotinu pod hladnu vodu koja teče iz slavine i držite tako 20 minuta.

  Ne trljajte promrzline

  Ako ste zaradili promrzline, nemojte to mjesto trljati ili masirati. Nemojte koristiti niti direktan izvor topline da ga ugrijete. Ozebla područja zagrijavajte polako tako da ih stavite u toplu vodu (nikako vruću) i pijete puno tople tekućine. Ako su promrzline jake, potražite ljekarsku pomoć. Ako morate ponovo na hladnoću dobro ih zaštite.

  Ne dolijevajte plastičnu bocu

  Plastika većine bočica sadrži opasnu hemikaliju BPA koja se otpušta u tekućinu i koju neka istraživanja povezuju s neplodnošću i karcinomom. Također, u plastičnoj bočici koju više puta koristite razvijaju se bakterije. Baci (i recikliraj!) bočicu nakon prve upotrebe. Trebate li bočicu koju ćete trajno koristiti kupite neku namijenjenu za to, od materijala koji ne sadrži BPA. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,