Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se može dogoditi vašem tijelu ukoliko prestanete unositi masnoće?

Preuzmite sliku

Kad započnemo dijetu, često je prva stvar koju želimo eliminisati je masnoća. Iako je istina da vas loše masnoće mogu natjerati da se udebljate, postoji i zdrava masnoća koja je neophodna za vaše tijelo, piše Bright Side.

Potpuno smanjivanje masnog tkiva može uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje i može sabotirati vaše napore da postignete tijelo iz snova, prenosi Tuzlanski.ba.

Mogli biste se osjećati gladnije

Kad smanjite masnoću, možete primijetiti da nakon obroka niste toliko siti. Prehrambene masnoće su neophodni hranjivi sastojci koji su nam potrebni u prehrani, samo umjereno. A ako ne unesete dovoljno određenog elementa u tragovima, veća je vjerovatnost da ćete kalorije potražiti negdje drugdje.

 • Memorija vam se može pogoršati

  Ako u potpunosti uklonite masnoće, možda ćete primijetiti da niste toliko oprezni kao obično. Dobre masti poboljšavaju zdravlje mozga, a dokazano je da mediteranska prehrana koja uključuje zdrave masnoće poput maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe može vam pomoći u jačanju pamćenja. Konzumacija dovoljno dobre masti povezana je i sa manjim rizikom od demencije.

  Možete ugroziti svoje srce

  Nekoliko je blagodati za vaše srce ako jedete zdrave masti. Mediteranska prehrana bogata dobrim mastima može smanjiti rizik od srčanog udara. Ljudi koji dnevno jedu više od pola kašike maslinovog ulja imaju 15% manje šanse da imaju bilo kakvu srčanu bolest, pokazalo je istraživanje.

  Možete se udebljati

  Kada se pridržavate dijete sa smanjenom masnoćom, sprječavate sagorijevanje tijela. Prema istraživanju, određene zdrave masti, poput masti u bademima, mogu poboljšati vaš metabolizam.

 •  Bit će teže izgraditi mišiće

  Ako jedete dobre masnoće i redovno vježbate, možete vam pomoći u izgradnji mišića. Masnoća također može povećati koncentraciju proteina u vašem tijelu, što će zauzvrat pomoći vašem tijelu da se brže oporavi nakon intenzivnog treninga.

  Vaš imunološki sistem može oslabiti

  Masne kiseline su neophodne za zaštitu imunološkog sistema. Pored toga, mnogi se vitamini bolje apsorbiraju ako se konzumiraju sa mastima. Ako ćete iz prehrane eliminisati dobre masnoće, možda sprječavate tijelo da unosi dovoljno vitamina.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,