Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se može dogoditi djeci ako spavaju otvorenih usta?

Preuzmite sliku

Popularno

Čista je radost promatrati svaku minutu života vaše djece, bilo da pužu, jedu, čine prve korake ili spavaju. Nekim roditeljima je slatko i kad njihova djeca mirno spavaju u kolijevkama otvorenih usta, piše Bright Side.

Međutim, disanje na usta kod djece nije tako nevino kako se na prvi pogled može činiti. Zapravo, to može ukazivati ​​na određene medicinske probleme i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, prenosi Tuzlanski.ba.

Disanje na usta tokom spavanja nije normalno

Prirodno smo stvoreni za disanje kroz nos, a za to postoji niz razloga. Evo samo nekoliko vitalnih stvari koje disanje kroz nos čini za naše zdravlje.

Naš nos filtrira zrak koji udišemo, čisti ga od toksina i stranih čestica. Uz to, zrak se vlaži u prolazima nosa.

Naš nos zagrijava zrak tako da njegova temperatura postane pogodna za naša pluća.

Nos nam pomaže da nanjušimo svijet oko sebe.

Iako je ponekad normalno disati na usta (na primjer dok govorimo ili se bavimo fizičkom aktivnošću), dizajnirani smo da većinu vremena dišemo kroz nos.

 • Mnogo je medicinskih problema zbog kojih dijete može disati na usta. Oni se sastoje od začepljenja nosa (uzrokovanog alergijama, sinusitisom ili drugim problemima), upale ili različitih vrsta prepreka, poput polipa, na primjer. Neki od nas razvili su disanje na usta kao naviku u ranom djetinjstvu.

  Ako je vaše dijete naviklo spavati otvorenih usta, postoji razlog za brigu. Evo nekih zdravstvenih problema koji mogu nastati disanjem na usta kod djece.

  Apneja za vrijeme spavanja

  Prema ljekarima, disanje na usta može prouzrokovati pojavu apneje u snu (ili pogoršati apneju u spavanju ako je osoba već ima), a to je jedna od najozbiljnijih zdravstvenih posljedica ove navike disanja.

 • Apneja u spavanju je poremećaj spavanja koji se javlja kada čovjekovo disanje naglo prestane, a zatim započne iznova. Simptomi apneje u spavanju uključuju naglo zaustavljanje disanja tokom spavanja, glasno hrkanje, buđenje sa suhim ustima, nesanicu i dnevni umor. Apneja u snu opasna je sama po sebi, a povrh toga može uzrokovati i druge zdravstvene probleme kao što su srce, jetra i metabolički problemi.

  Gornja slika ilustrira opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, vrstu apneje u spavanju koja se odvija kada se mišići grla opuste i ne propuštaju zrak kroz ispravne prolaze.

  Suha usta i karijes

  Kad dišemo na usta, protok zraka isušuje usne i cijela usta, uključujući i desni. Kao rezultat, dolazi do promjena u bakterijama koje prirodno žive u našim ustima, što može prouzročiti karijes i probleme s desnima.

  Drugi problemi sa zubima i vilicama

  Navika da se umjesto disanja nosom koriste usta, stvara čitav niz problema sa zubima i vilicama. Iskrivljeni zubi, začepljenja i gumeni osmijesi samo su neki od njih.

 • Ova fotografija prikazuje kako disanje na usta i pogrešan položaj jezika koji dolazi s njim mogu uticati na ugriz, stisnuti zube i vratiti vilicu natrag. Kao rezultat, lice se razvija nepovoljno, zbog čega brada izgleda manja, a nos veći.

  Dugo i usko lice

  Prema istraživanjima, gore spomenuto disanje na usta i držanje jezika čine donji dio lica dužim. Ove su osobine prilično istaknute kod djece nakon 5. godine. Osim izdužene donje polovice lica, disanje na usta može dovesti do takozvanog konveksnog lica s malom bradom i kosog čela.

  Ako primijetite disanje na usta ili bilo kakve druge probleme s disanjem kod svog djeteta, što prije posjetite ljekara. Samo kvalificirani ljekari mogu dijagnosticirati vaše dijete i dati vam potrebne medicinske smjernice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,