Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa s vašim tijelom kada jedete previše mesa?

Preuzmite sliku

Iako je meso važan dio nečije prehrane, previše unosa može biti štetno za vaše zdravlje, piše Bright Side.

To ne znači da bi te ukusne odreske trebali potpuno ukinuti, ali dobro je biti informisan o tome šta pretjerani unos mesa može učiniti vašem tijelu, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Mogli biste razviti kamenac u bubrezima

Proteini na životinjskoj bazi imaju puno jedinjenja koja se nazivaju purini. Oni se razgrađuju na mokraćnu kiselinu, a ako imate previše ove kiseline, mogli biste razviti bubrežne kamence. To možete izbjeći ograničavanjem konzumacije mesa, ali i pijenjem puno vode.

2. Mogli biste dehidrirati

Zbog viška te mokraćne kiseline, o čemu smo gore govorili, mogli biste se osjećati žednije nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda za razrjeđivanje otrovnog otpada, zato budite sigurni da imate vodu sa sobom uvijek.

3. Mogli biste dobiti zatvor

Hrana na bazi mesa sadrži puno proteina, ali ne i puno vlakana. Ova vlakna obično biste dobivali iz voća, povrća ili cjelovitih žitarica, pa budite sigurni da ste uključili sve ove kategorije hrane u svoju prehranu. Zatvor i bolno pražnjenje crijeva mogu biti neki od prvih znakova da je unos vlakana prenizak. Dakle, uzmite tu salatu.

 • 4. Mogli biste dobiti glavobolju

  Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. Uzrokuje gušću krv, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hrenovki sadrže nitrate koji mogu povećati protok krvi u mozak.

  5. Mogli biste imati problema sa srcem

  Što više vlakana imate u prehrani, to je vaše srce zaštićenije. Ako jedete uglavnom meso, onda nemate visoku razinu vlakana. Crveno meso, posebno, može uzeti danak na vašem srcu. Može utrostručiti rizik od srčanih problema jer sadrži puno zasićenih masti. Zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola (LDL).

 • 6. Mogli biste češće biti bolesni

  Zasićene masti prisutne u crvenom mesu i prerađenom mesu i ne sadrže antioksidante potrebne tijelu da pobijedi bilo kakvu moguću upalu. Te antioksidante uglavnom ćete pronaći u voću i povrću, zato je toliko važno imati “šarenu” ishranu. Boje određenog voća su pigmenti određenih grupa antioksidansa.

  7. Mogli biste imati neugodan zadah iz usta

  Ishrana koja se sastoji od vrlo visokih proteina i masti, ali bez ugljikohidrata, može dovesti do toga da tijelo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zato, ako ste ikada slijedili keto dijetu, možda ste imali problema s zadahom. Pazite da u svoju prehranu unesete i neke ugljikohidrate.

 • 8. Mogli biste imati problema sa kosom i kožom

  Mesni proizvodi rijetko sadrže vitamin C, a on igra presudnu ulogu u stvaranju kolagena, proteina zbog kojeg vaša koža, kosa, nokti, kosti i još mnogo toga izgledaju mnogo bolje. Ako primijetite loše promjene na kosi i koži, tada ćete možda morati preispitati prehranu i smanjiti unos mesa.

  9. Mogli biste imati slabe kosti

  Velike količine proteina mogu povećati gubitak kalcijuma. A kalcij je prijeko potreban za zdrave kosti. Vaše tijelo ne proizvodi kalcij. Dobija se samo hranom koju jedete ili dodacima. Ako nema dovoljno, tada vam kosti mogu oslabiti.

  10. Mogli biste se osjećati umornije

  Naš probavni sistem puno teže probavlja hranu koja sadrži meso od bilo kojeg povrća ili voća koje jedete. Zbog toga je vašem tijelu potrebno puno više truda da probavi odrezak, i zato biste se mogli osjećati pomalo tromo nakon što pojedete nešto teško.

 • 11. Mogli biste doprinijeti klimatskim promjenama

  Odabir dana bez mesa može imati koristi ne samo za vaše tijelo već i za okoliš. Mogli biste igrati važnu ulogu u smanjenju stakleničkih plinova jer će se kao rezultat koristiti manje zemlje i manje stoke. Zamislite ako bismo svi to odlučili, svi bismo mogli živjeti održivije.

  Bonus: Ovo je dovoljna količina odreska za jednu osobu

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,