Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta povremeni bol u grudima može otkriti o vašem zdravlju?

Preuzmite sliku

Povremeni bol u prsima koji dolazi i prolazi nije nešto na šta biste trebali slegnuti ramenima. 

Kada su u pitanju bolovi u prsima, često mislimo da su oni znak srčanog udara. No bolovi u prsima ne znače automatski da imate problema sa srcem. Puno je drugih potencijalnih krivaca – poput žgaravice ili bolova u prsima povezanih s napornim treningom. I jedno i drugo je neugodno.

Ipak, da budemo jasni: kardiolozi kažu da je bol u prsima znak upozorenja koji nikada ne biste smjeli ignorisati, prenosi index.hr.

“Bolovi u prsima bilo koje vrste ne smiju se zanemariti”, kaže Megan Kamath, kardiologinja i asistentica kliničkog profesora medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen na Kalifornijskom univerzitetu.

“Uvijek trebate potražiti ljekarsku pomoć ako imate bolove u prsima”, dodaje.

Nemoguće je samostalno postaviti dijagnozu kad postoji toliko mnogo elemenata specifičnih za bolesnika i bolesti koje treba uzeti u obzir, dodaje dr. Daniel Cantillon, kardiolog i saradnik u klinici Cleveland.

Vrste bolova u prsima

Bolovi u prsima kreću se od tupih do oštrih i probadajućih. Intenzitet se može razlikovati od osobe do osobe, čak i ako je uzrok isti. A vrsta bolova ili intenziteta u prsima ne mora nužno odrediti je li u pitanju problem sa srcem ili nešto manje ozbiljno.

“U stvari, ponekad vrlo jaki bolovi u prsima, poput grčenja jednjaka ili ozljede mišićno-koštanog sistema, mogu biti vrlo intenzivni, dok bolovi u prsima povezani sa srcem mogu biti vrlo suptilni”, kaže dr. Cantillon.

Bolovi u prsima kod žena

Bolovi u prsima zbog žgaravice ili pretjeranog kašljanja slični su kod žena i muškaraca. Međutim, kod srčanog udara žene mogu iskusiti neke iznenađujuće simptome koji se razlikuju od onih koje imaju muškarci.

Za razliku od muškaraca, “manje je vjerojatno da će žene osjetiti bol u prsima kao glavni simptom srčanog udara”, kaže dr. Cantillon.

“Ponekad simptomi mogu biti suptilniji kod pacijentica, poput samo pritiska ili čak samo poteškoća s disanjem. Savjetujem svojim pacijenticama s rizikom od kardiovaskularnih bolesti da je važno slušati svoje tijelo, posebno tokom vježbanja i / ili drugih snažnih tjelesnih aktivnosti”, dodaje.

Žene bi uvijek trebale vjerovati svojim instinktima i upozoriti svog ljekara kad se ne osjećaju dobro kako bi se mogle obaviti daljnje pretrage. Žene imaju nešto veću vjerojatnost od muškaraca da će kao simptome srčanog udara osjetiti otežano disanje, mučninu ili povraćanje i bolove u leđima ili čeljusti.

No postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli osjetiti bolove u prsima koji nisu povezani sa srčanim problemom. U području prsa nalaze se mišići, vezivno tkivo, kosti, koža, pluća, jednjak, želudac i obilje živaca, zbog čega bolove u prsima često povezujete sa srčanim bolestima. Ipak, srčani organ nije opremljen živcima kao što su mnogi drugi dijelovi tijela.

Bolovi u prsima koji nisu povezani sa srcem su ustvari bolovi koje osjećate na jednom mjestu, ali koje uzrokuje neki drugi izvor. Uzmimo za primjer žgaravicu. Često se osjeća u području prsa, ali bol ne dolazi iz samog srca.

Naravno, nemojte pretpostavljati da bolovi u prsima nisu ozbiljni samo zato što možda ne uključuju srce. Bez obzira radi li se o srcu ili ne, trebate što prije posjetiti svog ljekara radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Evo nekoliko stanja u kojima bolovi u prsima nisu povezani sa srcem:

Povreda grudnog koša ili naprezanje mišića

Mogli biste osjetiti bol u prsima koji dolazi i prolazi nakon dizanja tegova ili povrede na području prsa. Tretmani obično uključuju odmor, led ili tople obloge, lijekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta i / ili protuupalne lijekove. Ipak, ozljeda prsnog koša i bilo kakva bol u prsima tokom ili nakon vježbanja zahtijeva medicinsku procjenu.

Difuzni spazam jednjaka

Ako ste ikada imali žgaravicu ili refluks kiseline, možda vam je već poznat grč jednjaka.

“To je bolna mišićna kontrakcija koja se javlja u donjem dijelu jednjaka”, kaže dr. Cantillon: “Bol može varirati, ali obično je oštra, nagla.”

Može trajati nekoliko minuta ili sati.

Možete isprobati neke kućne lijekove za ublažavanje žgaravice, ali česte žgaravice mogu biti znak da imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a to je upala jednjaka. Jednjak je cijev koja spaja usta sa želucem. Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o vašim simptomima te kako biste postigli olakšanje i spriječili oštećenje jednjaka.

Kostohondritis

“Naziva se i upala rebrene hrskavice”, kaže dr. Cantillon te pojašnjava: “Ovo je varijanta osteoartritisa.”

Ova bol se obično opisuje kao oštra, intenzivna ili kao osjećaj pritiska.

Pretjerano kašljanje

Prehlada ili nešto ozbiljnije, poput upale pluća, često stvara sluz što vas potiče na kašljanje. Kašalj je tjelesni način pokušaja čišćenja pluća od sluzi, ali nakon nekoliko dana kašljanja i otežanog disanja mogu vas zaboljeti prsa.

Napad panike

Teško je utvrditi razliku između napadaja panike i srčanog udara jer oboje uključuju bol u prsima i imaju slične simptome. Ali bol u prsima u napadu panike je lokalizirana i može dolaziti i odlaziti. Bolovi u prsima kod srčanog udara obično su stalni i eskaliraju. Također, može se širiti iz prsa u druga područja, poput jedne ili obje ruke, leđa, ramena, trbuha, vrata, grla ili čeljusti.

Plućna embolija

Ovo je životno opasno stanje koje se javlja kada postoji začepljenje arterije u plućima, obično uzrokovano krvnim ugruškom. Ovo je stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Dr. Cantillon kaže da se simptomi mogu jako razlikovati. Ali bolovi u prsima imaju tendenciju da budu iznenadni, intenzivni i oštri.

Evo nekoliko stanja u kojima su bolovi u prsima povezani sa srcem:

Srčani udar

Mogli biste pretpostaviti da srčani udar uzrokuje samo iznenadnu bol u prsima, ali to nije uvijek slučaj.

“Povremeni bolovi u prsima mogu biti pokazatelj srčanog udara”, kaže dr. Kamath: “Mora se izvršiti temeljita procjena kako bi se utvrdio uzrok simptoma na temelju vaše povijesti, fizičkog pregleda i dijagnostičkog ispitivanja.”

Disekcija aorte

Disekcija aorte je vrlo ozbiljno stanje, često sa smrtnih ishodom. U ovom slučaju dolazi do rascijepa unutarnje ovojnice aortne stijenke (endotel aorte), dok vanjska ovojnica ostaje netaknuta. Krv prodire u aortnu stijenku kroz rascjep, cijepa dalje srednju ovojnicu i stvara novi kanal u stijenci aorte.

Kamath kaže da to može uzrokovati povremene ili oštre bolove u prsima koji se često šire na ramena i leđa. Češće se to događa muškarcima u dobi od 60 do 80 godina.

Neki od uobičajenih uzroka uključuju visok krvni pritisak, otvrdnuće arterija, defekt aortnog zaliska, bolest vezivnog tkiva ili traumatičnu ozljedu prsnog koša, poput onih zadobivenih tokom saobraćajne nesreće.

Miokarditis

Jednostavno rečeno, miokarditis je upala srčanog mišića, obično uzrokovana infekcijom. To također može biti uzrokovano reakcijom na lijek ili upalno stanje.

Perikarditis

Perikarditis je upala perikardne ovojnice, koja je tanka membrana tkiva koja okružuje srce. To mogu uzrokovati virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, a ponekad se događa nakon operacije srca ili srčanog udara. Može biti akutna ili hronična, piše The Healthy. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,