Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta nikako ne trebate reći osobama koje boluju od raka i kako im možete pomoći

U današnje vrijeme gotovo svi znaju nekoga ko je prebolio ili upravo boluje od raka. Možda niste svjesni svega kroz šta bolesnici prolaze. Da biste bili pomoć i podrška nekome do koga vam je stalo, dobro je znati kakav je njihov svakodnevni život, uključujući stvari koje vam možda neće reći.

Naučite li čitati znakove koje vam član porodice ili blizak prijatelj šalje, bićete spremniji pomoći im kada je najpotrebnije.

Ponudite pomoć kada je stvarno potrebna

Rečenica: “Javi mi ako mogu učiniti bilo šta” zvuči dobro, ali zapravo predstavlja teret bliskoj osobi koja osjeća obavezu da vas nazove i zatraži pomoć. Bolje je dati konkretan prijedlog, kao što je: “Mogu li ti donijeti večeru u utorak?” Ili “Znam da sutra ideš na kontrolu, doći ću po tebe i odvesti te do bolnice.” Također, nazovite kada ste na putu do trgovine i pitajte što treba iz trgovine.

Kad neko ima ozbiljnu bolest kao što je rak, možda neće htjeti tražiti pomoć, ali sigurno će je rado primiti od bliske osobe koja će bez puno pitanja znati kada treba uskočiti.

Ne uspoređujte

Ako je vaša tetka, kolegica s posla ili komšinica imala istu vrstu raka, pokušajte to ne spominjati osobi koja trenutno boluje.

Rak je komplikovana i neprevidiva bolest, i iako mogu postojati neke sličnosti, ne postoje dvije osobe koje prolaze kroz ista emocionalna i fizička iskustva.

Smijete govoriti o svom životu

Ukoliko se ustručavate razgovarati s bolesnom osobom o stvarima koje se vama događaju, osobito onim lijepim i zabavnim događajima, slobodno se opustite. Osoba koja vas voli želi s vama i dalje održavati pravi odnos, a on podrazumijeva da zna što se dobro s vama događa.

Informacije iz vašeg svakodnevnog života bliskoj, teško bolesnoj osobi mogu pomoći da se malo opusti i na trenutak odmakne od svoje realnosti.

Nazovite prije nego što dođete u posjetu

Koliko god da ste bliski s bolesnom osobom,  javite se da dolazite. Vaš prijatelj možda se baš sprema malo leći ili mu je doktor nakon hemoterapije preporučio da ne dolazi neko vrijeme u bliski kontakt s drugim ljudima… Šta god bilo, svakako nazovite i najavite svoj dolazak.

Budite spremni za ono što vas očekuje

Tokom i nakon terapije fizičko i mentalno zdravlje vama bliske osobe može se mijenjati iz sata u sat, a osjećaj mučnine nakon hemoterapije čak i iz minute u minutu. Ako ste zadnji put uživali u posjetu jer je vaš prijatelj (ili ko je u pitanju) bio u odličnoj formi i vrlo optimistično raspoložen, drugi put vas možda očekuje posve drugačija situacija, a možda će zbog općeg lošeg stanja bolesnik otkazati posjetu.

Ne zaboravite već sutra provjeriti  kako stoje stvari, puno znači da vodite brigu i uvijek ste tu za njega.

 • Ne pretjerujte s oduševljenjem

  Uredu je dati kompliment osobi do koje vam je stalo ako smatrate da će joj to podići samopouzdanje, ali ne morate pretjerivati u pokušaju da dočarate kako iznenađujuće dobro izgleda. To može izazvati potpuno drugačiji učinak od onoga koji ste željeli postići jer će se bolesna osoba zapitati što ste očekivali da ćete vidjeti, hodajući leš?!

  Zapamtite da ne možete vidjeti rak ili bilo kakvu bol koju neko osjeća. Vjerovatno ni najbolesnija osoba ne želi čuti da izgleda umorno ili da se treba još više odmarati.

  Dodir ima ljekovitu moć

  Ponudite zagrljaj bolesnoj osobi. Uz dijagnozu kao što je rak često dolazi puno fizičke boli, od hemoterapije, operativnog zahvata te od širokog raspona simptoma koji dolaze uz ovu bolest.

  Neko ko svakodnevno prolazi kroz toliko muke sigurno ima potrebu za fizičkim dodirom koji ne uzrokuje bol. To može biti masaža ruku, leđa ili samo običan zagrljaj. Uvijek prvo pitajte!

  Suzdržite se od savjeta za koje niste stručni

  Lijepo je pokazati zanimanje za to kako napreduje liječenje i pritom dati punu podršku. Međutim, na tome biste se trebali zadržati, posebno ako niste medicinske struke.

  Nemojte savjetovati ili nametati ideje o alternativnim metodama liječenja kao o boljoj opciji, to što vam se čini da je takva metoda pomogla nekoj drugoj prijateljici, ne znači da će pomoći svakome.

  Radije ohrabrite osobu do koje vam je stalo da o svemu što je muči i zabrinjava porazgovara sa svojim doktorom.

 • Nemojte pitati bolesnika kakve su mu šanse za ozdravljenje

  Ako želi o tome razgovarati, sam će pokrenuti tu temu.

  Ne govorite o njegovoj bolesti kao o dobroj vrsti raka

  Svaki rak je teško pobijediti, čak i kad su svi izgledi na strani bolesnika.

  Ne spominjite životne navike bolesnika

  Poput pušenja, loše prehrane i slično, to samo može probuditi osjećaj krivice i srama.

  Ne zaboravite na porodicu bolesnika

  Kad neko ima rak, cijela porodica osjeća posljedice. Sjetite se najbližih članova porodice i pitajte ih kako se osjećaju. Vjerovatno prolaze kroz vrlo teško razdoblje u životu i pored toga imaju pune ruke posla.

  Budite tu i za njih, ukoliko ste u mogućnosti. To će puno značiti vašem prijatelju koji je bolestan i sam ne može pomoći svojim najdražima. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,