Holesterol i trigliceridi predstavljaju dva oblika lipida (masti). Postoje dvije vrste holesterola LDL “loš” i HDL “dobar” holesterol.
Kada je nivo LDL holesterola visok, on počinje da se lijepi za površinu krvnih sudova, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija. Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi, piše Medikom.
Pročitajte kako smanjiti povećane holesterol i trigliceride ishranom.
Dozvoljena hrana
mlijeko i mliječni proizvodi
obrano mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko,kefir, posni sirevi u malim količinama
jaja – bjelance
hljeb, peciva, tjestenina – crni hljeb, raženi, hljeb od cijelog zrna, graham, proha, riža
meso, riba, plodovi mora – plava i bijela riba, ćuretina i piletina, kuhana govedina, teletina i jagnjetina, divljač, dimljena šunka, pršuta, pileći narezak, ćureća prsa
povrće – sve vrste kuhanog povrća, bez masnoće, salate, soja i proizvodi od soje
voće – jabuke, kruške, narandže, limun, mandarine, dunje, jagode, maline, kupine, borovnice….
ulje i masti – maslinovo, sojino, kukuruzno, suncokretovo ulje
začini – svi začini
slatkiši – slatkiši sa vještačkim zaslađivačima, suhi kolači bez masti
pića – čaj i kafa bez šećera, mineralna voda, prirodni sokovi bez šećera
Zabranjena hrana
mlijeko i mliječni proizvodi – punomasno mlijeko, ovčije mlijeko, pavlaka, šlag, puter, kajmak, punomasni sirevi
jaja – žumance
hljeb, peciva, tjestenina – bijeli hljeb, lisnato tijesto sa puterom i jajima, grickalice, smoki, peciva
meso, riba, plodovi mora – masna svinjetina, govedina, jagnjetina, paštete, iznutrice, kobasice, salame, čvarci, slanina, mesne konzerve
povrće – krompir u svim oblicima
voće – grožđe, banane, smokve, urme, kandirano i sušeno voće, orasi, bademi, lješnaci
ulje i masti – margarin, svinjska mast, loj
začini – majonez, kečap
slatkiši – šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada
pića – sva alkoholna pića, sokovi iz tetrapaka, gazirani sokovi, kakao i čokolada