Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je pandemija, kada se ona proglašava i koliko puta je dosada to učinjeno?

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija danas je zvanično ‘koronavirus’ proglasila globalnom pandemijom

Šta je pandemija?

Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom, piše Index.hr.

Da epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog vala zaraze. Primjera radi, turista koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije. No ako se virus počinje širiti u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru s nekim ko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerovatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama te vlade i zdravstveni sistemi moraju biti pripremljeni na takvo izvanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu, piše The Guardian.

Kada se proglašava pandemija?

Epidemiologinja Mary-Louise McLaws, koja je neko vrijeme radila kao savjetnica za WHO, rekla je kako su smjernice za proglašavanje pandemije pomalo nejasne jer ovise o modelima koji se mogu razlikovati između WHO-a i drugih zdravstvenih organizacija.

“No postoji prag koji se ne smije prijeći i u tom slučaju WHO ipak ima posljednju riječ. Primjera radi, SARS se pojavio 2003. godine. Mada je pogodio 26 zemalja, njegovo širenje se vrlo brzo obuzdalo te WHO nije proglasio pandemiju“, kazala je McLaws.

“WHO proglašava pandemiju kako bi se simptomi zaraze shvatili ozbiljno i kako bi se mogle osigurati finansije za obuzdavanje širenja zaraze. Međutim, ponekad takva odluka može izazvati nepotrebnu paniku. Puno se pisalo o tome je li bilo potrebno H1N1, odnosno svinjsku gripu, proglasiti pandemijom jer je tada došlo do nepotrebne panike, vlade su prekomjerno trošile na antivirusne lijekove, a hitne službe su bile neopravdano preplavljene“, objasnila je.

Dosadašnje pandemije

Proglašavanje pandemije ukazuje na to da se virus više ne nalazi samo u određenim regijama ili zemljama i da bi bilo dobro da zemlje preusmjere fokus s mjera osiguranja, poput pretjerano restriktivnih karantena, na liječenje pacijenata s koronavirusom.

Dosadašnje pandemije: H1N1 (2009.), HIV (1981.), španjolska gripa (1918.), boginje (1870.) i kuga (1347.). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,