Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta dužina sna govori o nama

spavalice2
Preuzmite sliku

Bilo da ste noćna ptica ili osoba koja ne voli da prespava jutro, vaše navike o spavanju otkrivaju nešto više o vama. Vjerovali ili ne , naučnici iz toga mogu da utvrde pojedinosti o vašem karakteru, osbinama ličnosti, ali i strukturi mozga i trajanju života.

 • spavanje
 • Oni koji idu ranije na spavanje, društveniji su, preuzimaju kontrolu i optimistični su. Manje su skloni porocima kao što su alkohol, nikotin i hrana.

  Noćne ptice imaju manje bijele mase u mozgu, kažu naučnici. Rezultat toga je da imaju manje hormona koji su zaduženi za dobro raspoloženje- serotonin i dopamin.

  Ali nije sve tako crno za noćobdije- oni su kreativniji, imaju veće kognitivne sposobnosti i spremniji su da rizikuju.

  Studija koja je sprovedena 2010. godine, pokazala je da najveću stopu smrtnosti imaju žene koje spavaju manje od pet i više od 6,5 sati dnevno u prosjeku.

 • Spavanje
 • Bolesti srca, dijabetes, artritis, povišen pritisak i prijevremeno starenje prijete onima koji spavaju manje od šest sati.

  Jedan eksperiment sproveden je sa studentima Stanford univerziteta. Oni su tokom sedam sedmica spavali 10 i više sati. Nakon toga je dokazano da su poboljšali vrijeme u sprintu, bili su izdržljiviji i manje su se zamarali.

  U SAD-u je 2009. godine zabilježeno više fatalnih saobraćajnih nesreća od posljedica nespavanja, nego od alkohola.

  (zena.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje