Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sretni tinejdžeri odrastaju u sretne ljude

Preuzmite sliku

Određene osobine koje razvijemo u doba adolescencije mogu uticati na osjećaj lične sreće u budućnosti, pokazuju istraživanja.

Nova istraživanja, sprovedena na Univerzitetu u Southamptonu, pokazuju da su određene crte ličnosti iz tinejdžerskog doba izuzetno bitne u kasnijem periodu, a mogu i uticati na našu sreću u životu. Osobe koje su bile otvorenije i emotivno stabilnije u ranoj mladosti, kasnije u životu bile su sretnije od onih introvertnih i emotivno nestabilnih.

Istraživanje je obuhvatilo osobe koje su bile sklone neurotičnosti i ekstrovertnosti u starosnoj dobi od 16 do 26 godina, i ti podaci su upoređeni sa izjveštajima mentalnog zdravlja i ličnog zadovoljstva tih osoba u godinama od 60 do 64.

Ekstrovernost u adolescentskom periodu je direktno povezana sa većom stopom zadovoljstva i sreće u ranim šezdesetim, dok introvernost ima manje direktan efekat. Neurotičnost u periodu rane mladosti ne utiče direktno na nezadovoljstvo osobe u kasnijem životom dobu, ali povećava podložnost ka psihičkoj uznemirenosti i anksioznosti, tvrde naučnici.

(lisa.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje