Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sredstva za čišćenje koja mogu biti jako opasna za vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, izazvati alergijske reakcije, uticati na reproduktivno zdravlje, pa čak i povećati rizik od raka. Ovo su četiri uobičajena proizvoda za čišćenje kuhinje koji mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Sredstva za čišćenje rerni

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Clinical Toxicology otkrila je da je slučajno gutanje sredstava za čišćenje pećnice obično rezultiralo povraćanjem, bolovima u stomaku i iritacijom grla, dok je izravan dodir s kožom uzrokovao opekotine. Osim toga, udisanje sredstava za čišćenje rerne dovelo je do respiratornih problema, uključujući bol i stezanje u prsima te kašalj, piše Ordinacija.hr.

“Sredstva za čišćenje rerne sadrže niz hemikalija, uključujući lužinu i amonijak, koje mogu naškoditi vašem zdravlju”, Peter Michael, dr. med., zdravstveni savjetnik i glavni medicinski direktor VUE-a. “Ove hemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti dišni sistem ako se udahnu. U teškim slučajevima sredstva za čišćenje rerne mogu izazvati hemijske opekotine na koži i očima, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema”.

Lysol

Lysol proizvodi za dezinfekciju hvale se da mogu ubiti 99,9 posto virusa i bakterija, ali to ne znači da su njihovi sastojci sigurni za ljude. Dioksin, glavni sastojak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje Lysol, vrlo je otrovna hemikalija koja je nusprodukt određenih industrijskih procesa, poput spaljivanja otpada, izbjeljivanja papira i proizvodnje pesticida i herbicida, tvrdi američki Nacionalni institut za okolišne zdravstvene nauke. Osim toga, dioksini mogu uzrokovati probleme u razvoju kod djece, probleme s neplodnošću kod odraslih, pobačaje, oštećenje imunološkog zdravlja i hormonske poremećaje.

“Udisanje lizola može uzrokovati depresiju središnjeg živčanog sustava, dok izlaganje kože može uzrokovati alergijsku reakciju, poput crvenila ili blage upale”, kaže Michael. “Gutanje Lysola također može biti opasno, jer sadrži 79 posto denaturiranog etanola, koji može iritirati oči i sluznicu.”

Izbjeljivač

Izbjeljivač je široko korišteno sredstvo za čišćenje u kućanstvu koje je fantastično za sterilizaciju i uklanjanje mrlja, prema Institutu za čišćenje. Međutim, izbjeljivač sadrži hemijski spoj nazvan natrijev hipoklorit za koji je utvrđeno da uzrokuje iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem, glavobolje i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu Environmental Analysis Health and Toxicology.

“Izbjeljivač je uobičajeni proizvod za čišćenje u kućanstvu koji može uzrokovati respiratorne probleme, posebno kada se koristi u slabo prozračenim prostorima”, objašnjava Michael. “Pare iz izbjeljivača mogu nadražiti oči, nos i grlo, što dovodi do piskanja, kašlja i nedostatka zraka. Izbjeljivač također može izazvati hemijske opekotine na koži i očima ako se ne koristi pravilno”.

Osvježivači zraka

Kada sve dobro očistite najviše volite i da sve miriše? No prije nego što posegnete za osvježivačima zraka prvo dobro pročitajte etiketu.

“Mnogi osvježivači zraka sadrže hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu nadražiti oči, nos i grlo te uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu i mučninu”, kaže Michael. “Dugotrajna izloženost HOS-evima također može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, poput astme, alergija i bolesti dišnog sistema

HOS-evi nisu isključivi za osvježivače zraka i proizvode za čišćenje. Obično se nalaze u mnogim potrošačkim proizvodima, uključujući namještaj, boje i brtvila. Meta-analiza iz 2021. zaključila je da je izloženost HOS-u u zatvorenom prostoru povezana s astmom i povezanim simptomima, uključujući hripanje i iritaciju grla, kao i s povećanim rizikom od plućnih bolesti i raka.

Važno je uvijek čitati etikete i slijediti upute na proizvodima za čišćenje kako biste smanjili rizik od štete za svoje zdravlje. Osim toga, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti sigurnija i zdravija alternativa tradicionalnim proizvodima za čišćenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,