Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spavanje s jastukom između nogu može pomoći vašem tijelu

Preuzmite sliku

Preporučuje se da osoba posjeduje 6-10 jastuka za svoj krevet radi udobnosti, ali prosječna osoba obično spava samo s 2 jastuka, piše Bright Side.

Spavanje s jastukom između nogu može pomoći vašem tijelu na više načina i pomoći vam da bolje spavate, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Poboljšava cirkulaciju krvi u vašem tijelu

Stavljanje jastuka između nogu i njihovo podizanje pomaže u olakšavanju protoka krvi u tijelu. Uklanja pritisak iz vena i olakšava cirkulaciju krvi, pomažući vašim organima da pravilno funkcionišu, pa čak i jačajući vaš imunološki sistem. Također vam može pomoći u ublažavanju bolova kod proširenih vena.

 • 2. Sprječava hrkanje

  Prema riječima stručnjaka, spavanje na lijevoj strani najbolji je položaj za vas ako patite od hrkanja. Međutim budući da spavanje na jednoj strani može pritisnuti leđa i bokove, preporučuje se staviti jastuk između nogu kako biste se mogli opustiti.

  3. Pomaže u smanjenju stresa na koljenima

  Ako vas noću bolovi često drže budnima, možda je vrijeme da počnete spavati s jastukom između nogu. Jastuk vam pomaže da se opustite i može vam olakšati bol. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod koljena ili ako spavate na boku, pokušajte ga staviti između koljena.

 • 4. Pomaže vam u održavanju ispravnog položaja za spavanje

  Neispravno uspavljivanje naškodi tijelu više nego što mislimo i može uzrokovati bolove u leđima, kukovima i zglobovima. Spavanje s jastukom između nogu smanjuje pritisak na donji dio leđa i kičmu. Ako spavate na leđima, držanje malog jastuka ispod kičme također vam može pomoći da držite tijelo u ispravnom položaju. 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,