Subota, 18. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šolja čaja dnevno čini čuda za naše zdravlje

Svakodnevno ispijanje barem jedne šolje vrućeg čaja može uticati na umanjenje rizika od nastanka ozbiljnog stanja očiju, glaukoma, tvrdi mala studija objavljena na internetu u časopisu britanske oftalmologije (British Journal of Ophthalmology).

Glaukom stvara pritisak tečnosti unutar očiju (intraokularni pritisak), oštećujući optički nerv. To je jedan od vodećih uzroka sljepila širom svijeta, pri čemu trenutno ima 57,5 ​​miliona oboljelih ljudi, a očekuje se da će do 2020. godine broj oboljelih porasti na 65,5 miliona.

Testiranje očiju
Prethodna istraživanja sugerišu da kofein može da promijeni intraokularni pritisak, ali nijedna studija do sada nije uporedila potencijalni uticaj napitaka bez kofeina i sa kofeinom na rizik od glaukoma.

Od ukupno 1.678 učesnika istraživanja, kod 84 odraslih učesnika (pet posto) je otkrivena bolest.

Učesnici su prošli kroz kompletno testiranje očiju, ispitani su koliko su često i koju količinu napitaka s kofeinom i bez kofeina pili tokom prethodnih 12 mjeseci, uključujući bezalkoholna pića i ledeni čaj, piše Oslobođenje.

Podaci istraživanja su pokazali da u poređenju s onima koji nisu pili vrući čaj svaki dan, oni koji jesu imali su manji rizik od glaukoma.

Uzimanjem u obzir svih potencijalnih faktora od uticaja, kao što su dijabetes i pušenje, utvrđeno je da kod osoba koje piju vrući čaj postoji čak 74 posto manja vjerovatnoća da imaju glaukom.

Naučnici ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdila važnost ovih nalaza i da li potrošnja toplog čaja može imati ulogu u prevenciji glaukoma.

Protiv karcinoma
Sastojak nađen u borovnicama mogao bi da bude koristan u sprečavanju raka debelog crijeva, pokazuju rezultati zajedničke studije naučnika Univerziteta Rutgers i američkog ministarstva poljoprivrede. Sastojak pterostilben je moćan antioksidant od kojeg bi mogla da se proizvede pilula s manje štetnih efekata od nekih komercijalnih lijekova koji se trenutno koriste za sprečavanje ove bolesti.

“Ova studija ističe potrebu da se u dijetu uključi više bobičastog voća, posebno borovnica”, izjavio je vođa istraživanja Bandaru Redi, doktor medicine i profesor na Odjeljenju za hemijsku biologiju Univerziteta Rutgers, u New Jerseyju. “Iako sastojak borovnice neće liječiti rak debelog crijeva, on predstavlja potencijal nove strategije za sprečavanje ove bolesti na prirodan način”, kaže Redi, ekspert za nutricione faktore koji utiču na razvoj raka debelog crijeva.

U eksperimentu na miševima, uz upotrebu pterosbilena, ustanovljeno je smanjenje razvoja raka od 57 odsto, zaključuju naučnici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: