Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sol liječi: Četiri odlična razloga zbog kojih se trebate baciti u more

Preuzmite sliku

Još od najstarijih vremena, ljudi su znali da more pozitivno utječe na zdravlje.

Hipokrat, čiju zakletvu liječnici još i danas daju pri prihvatanju svog zvanja, mnoge je svoje pacijente liječio kupkom u vodi bogatoj mineralima. Moderna znanost potvrdila je njegova saznanja, a ovo su četiri zdravstvena razloga zašto biste odmah morali poći na plažu i baciti se u more.

Osnažuje imunološki sistem

Morska voda prepuna je vitamina, soli, aminokiselina te mikroorganizama koji djeluju poput prirodnog antibiotika, te pomažu vašem tijelu u borbi protiv štetnih bakterija. Udisanjem morskog zraka u vaše ćete tijelo unijeti negativno nabijene ione, koji su isto važni za obranu organizma. Isto tako, plivanjem ćete raširiti pore na koži, što će ubrzati izbacivanje toksina.

 • Pojačava cirkulaciju

  Plivanje uveliko doprinosi kvaliteti rada krvožilnog sistema, a toplija morska voda može kvalitetno nadomjestiti minerale izgubljene stresom, lošom prehranom i vanjskim zagađenjem.

  Uravnotežava organizam

  Tokom plivanja u moru, vaš organizam pokreće sistem samoiscjeljivanja, smanjujući simptome bolesti poput astme, artitisa, bronhitisa i upala. Voda bogata magnezijem opušta mišiće i djeluje pozitivno na kvalitetu sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

  Liječi kožu

  Već spomenuti magnezij u morskoj vodi pomaže hidrataciji i vanjskom izgledu vaše kože. Isto tako je učinkovit u smanjivanju crvenila i hrapavih dijelova kože, pa je ljudima koji pate od dermatoloških problema savjetodavno da što duže vrijeme provedu u moru. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,