Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Snižava holesterol i ubrzava probavu: Moćna zamjena za rižu koja ide uz sve

Preuzmite sliku

Za procesiranu hranu obično se govori kako je nezdrava, ali bulgur dokazuje da to nije uvijek slučaj. Te prerađene smeđe granule od žitarice pune su hranjivih tvari, pa bi ih bilo dobro uvrstiti na jelovnik.

Bulgur nastaje procesom natapanja i sušenja (ili pečenja) različitih vrsta žitarica, a zatim i njegovim lomljenjem te korištenjem u različitim tipovima jela. Ta se mediteranska i srednjoistočna hrana orašastog okusa tako priprema već 4000 godina, pa je neki smatraju i prvom procesiranom hranom na svijetu. Kineski car Shen Nung nazvao je svetom žitaricom.

  • Bulgur se može kupiti u trgovinama zdrave prehrane, gdje dolazi u obliku smeđih granula kao instant mekša pšenica, ili kao fino zrnati, srednje zrnati i krupno zrnati bulgur. Iznimno je laka za pripremu, obično se namače u toploj vodi oko 20 minuta, a može se i izravno kuhati dok granule ne omekšaju. Nakon otvaranja pakiranja bulgur se treba čuvati na suhom i tamnom mjestu.

  • U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Proizvodima od žitarice mogu se napuniti pileća prsa, iskoristiti ih se može kao zamjena za rižu u pripremi sarmica ili punjenih paprika te u kombinaciji s voćem, medom i orašastim plodovima napraviti efektan istočnjački desert.

  • S obzirom na to da je riječ o proizvodu koji se dobiva od cjelovitih žitarica, bulgur smanjuje razine lošeg holesterola u krvi te tako štiti kardiovaskularni sistem. Uz to je bogat prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju rad probave, ubrzavaju metabolizam te može biti odlično sredstvo u borbi s viškom kilograma. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,