Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenski ljekari: Vježbe na trampolini ženama mogu izazvati zdravstvene probleme

Preuzmite sliku

Slovenski ljekari upozorili su u ponedjeljak, nakon sve više reklama za trampolinu kao spravu koja ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, da se ne radi o bezopasnoj spravi te da vježbanje na njoj kod žena može izazvati probleme poput urinarne inkontinencije pa čak i ginekološke smetnje.

Za one koji već imaju određene zdravstvene smetnje vježbanje na trampolinu je najlošiji izbor za fizičku rekreaciju, ustvrdili su u ponedjeljak ljekari ljubljanske ginekološke klinike.

Oni su upozorili, pozivajući se na rezultate provedenih studija, da se iznosi puno spornih pa i sasvim netačnih informacija o navodnim koristima vježbanja na trampolini budući da se u reklamama navodi da je trampolina korisna za uravnoteženje krvnog pritiska, smanjenje tjelesne težine, za bolju tjelesnu koordinaciju, te da ublažava niz zdravstvenih tegoba.

Jedna studija provedena među sportašicama koje vježbaju na trampolini pokazala je da se kod njih u visokom postotku od 67 do čak 80 posto pojavljuje nehotično otjecanje urina (inkontinencija) i to kod mladih djevojaka koje još nisu rodile, te problemi s vjetrovima, pa i ginekološke smetnje, navode slovenski urolozi. Takve vježbe pretjerano opterećuju mišiće dna zdjelice, što može dovesti do povećanog pritiska i posljedično pojavu inkontinencije. (fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje