Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovenci otkrili kemikalije i bakterije u papirnatim ubrusima

Papirnati kuhinjski ubrusi, naročito ako su od recikliranog papira i ako su u njihovoj proizvodnji korišteni izbjeljivači, ne bi se trebali koristiti za zamotavanje hrane i brisanje opranog posuđa, upozorila je slovenska potrošačka udruga nakon laboratorijske analize više uzoraka iz slovenskih trgovina.

Od devet testiranih uzoraka 4 su dobila ocjenu ‘dobro’ za korištenje u kuhinji, dva prosječno i tri nedovoljno, a kod nekih su otkrivene bakterije i kemijski ostaci koji mogu doći u kontakt s hranom i škodljivi su za zdravlje.

Pri ispitivanju mikrobioloških karakteristika uzoraka pokazalo se da su neki rezultati zabrinjavajući jer površina papira sadrži mezofilne bakterije koje mogu biti i patogene, izjavio je Boštjan Okorn iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS), najveće slovenske udruge za zaštitu prava potrošača.

Problem predstavljaju i izbjeljivači i kuhinjski papir koji se radi od recikliranog papira i sadrži kemijske tragove i nečistoće, upozoravaju u udruzi.

Potrošačima zato savjetuju da kupuju i koriste samo papirnate ubruse od nerecikliranog papira, kako bi smanjili mogućnost prijenosa nečistoća i kemijskih ostataka na hranu, te da ako je to moguće umjesto papirnatih ubrusa koriste klasične kuhinjske krpe, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,