Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skoro polovina karcinoma u svijetu prouzrokovana je faktorima koji se mogu izbjeći

Preuzmite sliku

Skoro polovina smrti od karcinoma u svijetu povezano je sa faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumiranja alkohola, spolnog odnosa bez zaštite i gojaznosti, pišu naučnici.

Oni su analizirali podatke od oko 10 miliona ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste karcinoma. Spoljni faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 miliona smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 odsto.

„Ova studija pokazuje da teret karcinoma ostaje važan javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svijetu“, rekao je Kristofer Muraj sa univerziteta Washington, koji je i koautor studije.

Najčešći uzroci karcinoma su pušenje – oko 36 posto slučajeva, konzumiranje alkohola – oko sedam posto, spolne bolesti – 6,5 posto i gojaznost – oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene.

U 2018. više od dva miliona slučajeva karcinoma povezani su sa infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a.

Studija je pokazala da je rizik od umiranja od karcinoma zbog spoljnih faktora veći za muškarce – 50,6 posto slučajeva, nego za žene – 36,3 posto, prenosi Hina.

„Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najvjerovatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može da se spriječi“, objavili su naučnici u časopisu „Lancet“.

U članku se naglašava da prevencija karcinoma ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova liječenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,