Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjeme koje daje snagu i čuva zdravlje

Preuzmite sliku

Popularno

Ljekovita priroda: Čija sjeme, hrana drevnih Asteka, ima 6 puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, 3 puta više gvožđa nego špinata. Deluje hidrirajuće, olakšava varenje, reguliše ravnotežu elektrolita.

Izuzetno bogato hranljivim sastojcima, čija sjeme (Salvia hispanica), s razlogom je uvršćeno na listu super namirnica i u posljednjih nekoliko godina postalo popularno širom svijeta. Potiče iz Meksika i Gvatemale, ne spada u žitarice, ali se priprema i konzumira na sličan način. Kao osnovna hrana prvi put se spominje kod Asteka koji su ga koristili i u medicinske svrhe, ali i u religijskim obredima, kao “hranu za bogove“.

Ova bezgluteska namirnica, sa zavidnim količinama kalcijuma i omega 3 masti, ujedno je i savršeni antioksidans i odličan izvor vlakana i energije. Zbog ovih svojstava preporučuje se djeci, sportistima, ali i u dijetama za mršavljenje za sve koji imaju višak kilograma.

Za očuvanje dobrog zdravlja i dugovječnost nutricionisti preporučuju dozu od najviše dvije supene kašike sjemenki na dan. Ova količina podmiruje dnevne potrebe u dijetetskim vlaknima, kalcijumu, omega 3 i omega 5 masnim kiselinama koje u ovom sićušnom zrnevlju blagog ukusa imaju idealan odnos. Sjemenke sadrže i gvožđe, magnezijum, forfor, kalijum, cink, bor i bakar, kao i vitamine B kompleksa.

Koliko je ova namirnica vrijedna i hranljiva najbolje ilustruje podatak da sadrži šest puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, tri puta više gvožđa nego špinat, čak 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20 odsto više vlakana nego laneno sjeme. U čija sjemenu se nalazi nevjerovatnih 60 procenata omega 3 masnih kiselina!

Ova super-namirnica hidrira organizam, olakšava varenje, reguliše ravnotežu elektrolita. Istovremeno, ubrzava razgradnju masti i topi kilograme, pruža osjećaj sitosti, revitalizuje mišiće. Zbog obilja blagotvornih efekata i okrepljujućeg dejstva, nutricionisti je posebno preporučuju osobama koje se osjećaju slabo i bez energije.

Čija seme u ishrani može da se koristi presno, kuhano, pečeno, cijelo i mljeveno, kao dodatak jelima, zdravim poslasticama i šejkovima. Bogato proteinima, može da posluži kao zamjena za jaja kao i u bezglutenskim receptima.

ZDRAVE POSLASTICE

*Za brzi puding u kome će uživati i vaši mališani potrebno je: 2 šolje kokosovog, pirinčanog sojinog ili bademovog mlijeka (po vašem izboru), pola šolje čija sjemenki, 2 do 3 kašičice kakaoa, malo zaslađivača (po želji).

Sastojke izmiksajte u blenderu, a zatim ih, ne duže od 10 minuta, ostavite u frižideru da se stegnu. Po želji dodajte voće, sjemenke, vanilu, cimet…

*Vrlo ukusna zdrava poslastica može da se pripremi tako što se čija sjemenke potope u kokosovo mlijeko i izblendiraju sa šakom badema.

*Čija sjeme može da se koristi kao dodatak za vitaminske salate, ali i da se jede bez mešanja sa drugim sastojcima. Važno je da se potopi 15 minuta u vodu i da naraste 10 puta više od uobičajene veličine. Što je sjeme veće, prije će utoliti glad. (Večernje novosti)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,