Subota, 20. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Simptomi: Tijelo može rasti kao balon

Kada se nakon nezgodnog pada na koljena ili izvrtanja skočnog zgloba na mjestu povrede pojavi otok, to je znak da se u tom dijelu tijela nešto poremetilo. U većini slučajeva dovoljni su hladni oblozi da se ove promjene povuku.

Međutim, otoci ili edemi mogu se javiti bez neke prethodne povrede i tada uglavnom ukazuju na neko ozbiljnije oboljenje. Najčešće se to dešava zbog viška vode u organizmu, ali prije nego što se pojavi takav edem, sadržaj tečnosti se povećava za nekoliko litara, zbog čega se i tjelesna težina poveća za nekoliko kilograma.

Svi mogući uzorci

Edemi mogu biti uzrokovani različitim oboljenjima uključujući i ona koja dovode do opstrukcije u drenaži limfe i venske krvi. Mogu ukazivati i na kongestivnu srčanu slabost, nefrotski sindrom uzrokovan različitim bubrežnim oboljenjima, cirozu jetre, malnutriciju (edemi gladi), različita alergijska stanja i različite endokrinološke bolesti kao što je hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlijezde).

Postoji i edem nepoznatog uzroka, tzv. idiopatski edem koji se uglavnom ciklično javlja kod žena zbog nemogućnosti pražnjenja tečnosti.

Zavisno od njihovog uzroka i mehanizma nastanka, edemi mogu biti lokalizirani ili generalizirani. Lokalizirani se obično javljaju kao posljedica upale ili alergije dok generalizirani nastaju kao posljedica oboljenja različitih organa.

Razlikuju se po mjestu nastanka, boji, ispoljavanju, trajanju. Tako su otoci koji se javljaju usljed neke reumatske upale obično bolni sa pratećim crvenilom kože.

Kardiološki se uglavnom javljaju na donjim ekstremitetima, a otoci u sklopu nefrotskog sindroma mogu se javiti i na drugim dijelovima tijela, uključujući i lice.

Kako postaviti dijagnozu

Prisustvo bilo lokaliziranih ili generaliziranih edema po pravilu predstavlja znak nekog oboljenja i često tzv. diferencijalna dijagnoza edema za liječnika nije jednostavna.

Osim detaljne anamneze koja se odnosi na lokalne faktore (prisustvo upale ili alergije), kao i na rad vitalnih organa i detaljnog pregleda, trebalo bi uraditi laboratorijske analize krvi i mokraće koje mogu ukazati na pravi put do dijagnoze.

Treba, također, obratiti pažnju na pokazatelje upale kao što su brzina sedimentacije, koncentracija fibrinogena i ce-reaktivnog proteina (CRP), pokazatelje funkcije bubrega (urea i kreatinin) i jetre (albumnini, bilirubin, transaminaze) te proteine u cjelodnevnom urinu.

I ultrazvučni pregled srca i organa u trbušnoj duplji može dati dragocjene činjenice o porijeklu edema.

Edem je pored bola, crvenila, povišene lokalne temperature i poremećaja funkcije jedan od pet osnovnih znakova upale.

Ili limfa, ili srce

Uzrok mogu biti i smetnje u oticanju limfe koja kroz svoje kanale drenira tečnost iz međućelijskih prostora. Ovakav edem obično zahvata neki od ekstremiteta i naziva se limfedem. Tako se limfedem ruke uglavnom javlja kod pacijentkinja sa tumorom dojke kojima je urađena radikalna hiruška intervencija sa uklanjanjem oboljele dojke i limfnih čvorova u potpazušnoj jami.

I sistemski faktori mogu utjecati na pojavu edema. Tečnost u cirkulaciji zadržavaju proteini – albumini stvarajući osmotski pritisak. U slučaju nedostatka albumina u cirkulaciji dolazi do pojave edema.

Albumini se stvaraju u jetri, tako da su hronična i teška oboljenja jetre često praćena smanjenjem njene sintetske funkcije i nedovoljnom proizvodnjom albumina.

Otoci mogu ukazati na ozbiljno popuštanje srca. Obično se tada javljaju na potkoljenicama, mogu zahvatiti sva meka tkiva, posebno nogu, pa sve do trbuha. (Zdravlje u kući)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,