Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Simptomi srčanog udara kod žena su drugačiji i često ih zanemare

Preuzmite sliku

Mnogi od simptoma se često zanemaruju, a poznavanje upozorenja koje tijelo šalje može napraviti ogromnu razliku.

Često su simptomi srčanog udara, posebno za žene, mnogo suptilniji od onoga što vidite na TV-u.

„Iako muškarci i žene mogu iskusiti pritisak u grudima koji se osjeća kao da vam slon sjedi na grudima, žene mogu doživjeti srčani udar i bez tog poznatog pritiska i stezanja u grudima“, rekla je Nica Goldberg, direktorica Centra za zdravlje žena Joan H. Tisch na NYU u Langone Medicinskom centru i volonterka Američkog udruženja za srce.

Zato navodimo koji su to simptomi problema sa srcem, a javljaju se kod žena.

Žene mogu imati nelagodnost u grudima

Prema Američkom udruženju za srce, „neprijatan pritisak, stiskanje, punoća ili bol u centru grudi“ jedan je od ključnih znakova srčanog udara kod žena, prenosi nova.rs.

„Traje više od nekoliko minuta ili nestane i vrati se“, objašnjavaju.

Bol ili neprijatnost u ruci

Bol ili neprijatnost u jednoj ili obje ruke su takođe česti. Rouzi O'Donel je 2012. godine doživjela srčani udar, a kao jedan od simptoma navela je bol u ruci. Na svom blogu Rouzi je detaljno opisala šta se dogodilo nakon što je pomogla „ogromnoj“ ženi da izađe iz automobila.

„Nekoliko sati kasnije tijelo me je boljelo, boljelo me je u grudima, obe ruke su me boljele, imala sam osjećaj kao da sam modra svuda“, otkrila je ona.

Bolovi u leđima

„Bol u leđima može biti jedan od ključnih znakova da žena ima srčani udar. Bol povezan sa srčanim udarom može se opisati kao pritisak u gornjem dijelu leđa koji se osjeća kao stiskanje ili kao da su vezali uže oko vas“, rekla je Goldberg.

Žene mogu osjetiti i bol u stomaku

Bol u stomaku se takođe može javiti tokom srčanog udara. Ako doživite bilo koju od ovih vrsta bola, ne bi trebalo da to zanemarite.

„Mnoge žene koje vidim uzimaju aspirin ako misle da imaju srčani udar i nikada ne zovu hitnu. Ali ako već razmišljaju o uzimanju aspirina za srčani udar, trebalo bi da pozovu i hitnu“, rekla je dr Goldberg.

Kratak dah

Kratkoća daha, sa ili bez nelagodnosti u grudima, takođe može biti signal. Mogli ste da ostanete bez vazduha, „kao da ste trčali maraton, ali niste napravili korak“, rekla je dr Goldberg.

Mučnina ili povraćanje

Prema klinici Mayo, mučnina, loše varenje, žgaravica ili bol u stomaku mogu biti znakovi srčanog udara. Mnoge žene ove simptome povezane sa srčanim udarom zapisuju kao refluks kiseline.

Vrtoglavica

Vrtoglavica ili nesvjestica su takođe među simptomima na koje treba obratiti pažnju.

Ekstremni umor

Kardiolog Clevelendske klinike Leslie Cho, doktorka medicine, napominje da umor – posebno onakav kakav  niste osjetili do sada ili dramatičan – može biti znak srčanog udara. Ona predlaže da obratite pažnju na sljedeće znakove.

„Iznenada ste iscrpljeni nakon uobičajene rutine vježbanja, ne naprežete se, ali imate umor ili ‘teške’ grudi, jednostavna aktivnost poput namještanja kreveta, šetnje do kupatila ili kupovine čini vas pretjerano umornim ili, iako se osjećate izuzetno umorno, a imate i poremećaj sna.“

Hladan znoj

Dr Cho dodaje da su „stresni“ znoj (osjećaj hladnoće, lepljivosti) kada ne postoji pravi razlog za stres ili „znojenje ili otežano disanje praćeni drugim simptomima kao što su bol u grudima ili umor“ takođe znaci koje ne treba zanemariti.

Bol u vratu ili vilici

Neki ljudi takođe mogu osjetiti bol u vratu ili vilici. Dr Cho napominje da možete osjetiti bol koji je specifičan za lijevu, donju stranu vilice.

„Naučite znakove srčanog udara i zapamtite: čak i ako niste sigurni da je srčani udar, provjerite ga“, kaže Američko udruženje za srce.

„Minute su važne. Brza akcija može spasiti živote – možda i vaše. Pozovite hitnu ako osjetite znakove upozorenja za srčani udar. Pozivanje hitne pomoći je skoro uvijek najbrži način da dobijete spasonosnu terapiju“, rekla je dr Cho.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,