Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Simptomi manjka vitamina A mogu biti neprimjetni i podmukli

Preuzmite sliku

Simptomi manjka vitamina A poput suhe kože, noćnog sljepila i crvenila očiju, se ne smiju ignorisati. Provjerite nivo ovog vitamina u krvi i reagujte na vrijeme.

Kada je u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcionisanje cijelog tijela, vitamin A je poprilično važan faktor. On pomaže našem vidu, imunom i reproduktivnom sitemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. Uz sve to, vitamin A ima antioksidantno dejstvo, te štiti ćelije od slobodnih radikala, prenosi Lepota i zdravlje.

Ovaj vitamin nalazi se u lososu, špinatu i drugom lisnatom povrću, mlijeku i siru, žumancetu, mesu, brokulama, mrkvama, mangu, kajsijama… Preporučena dnevna doza za žene je 700 mikrograma, a za muškarce 900 mikrograma.

Simptomi manjka vitamina A

Suhe oči

Suhe oči su jedan od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tečnošću koja ih štiti, a kada nije dobrog kvaliteta, dolazi do suhoće.

Noćno sljepilo

U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan dio rodoposina, proteina koji apsorbuje svjetlost u mrežnjači. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tijela na upale i pomaže da se upala kontroliše. Kada ga nemamo u dovoljnoj količini, naše rane zarastaju mnogo sporije.

Respiratorne infekcije

Budući da nas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini nas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Suha koža

Ekcem, suha koža i druga kožna oboljenja mogu nastataki zbog manjka vitamina A. Ovaj vitamin pomaže koži da se oporavi i utiče na stvaranje novih ćelija.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,