Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šest negativnih i neočekivanih posljedica brzog mršavljenja

Preuzmite sliku

Istraživanja pokazuju da ako izgubite kilograme na pogrešan način, vaše tijelo i odnosi mogu patiti.

Gubitak kilograma ima mnoge zdravstvene prednosti, od boljeg sna, više energije do smanjivanja rizika od bolesti i rane smrti. Ipak, drastično mršavljenje, odnosno gubitak puno kilograma prebrzo, može dovesti do nekih negativnih nuspojava za koje možda niste znali. Gubitak viška masnoće može imati značajan uticaj ne samo na vaše tijelo, već i hormone, metabolizam, raspoloženje pa čak i vaše odnose.

Možete postati depresivni

Iako gubitak kilograma dovodi do nespornih fizičkih promjena, prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS One, njegovi učinci na mentalno zdravlje su još uvijek manje jasni. Istraživači sa Univerziteta u Londonu otkrili su da ljudi koji su izgubili pet posto ili više svoje tjelesne težine imaju povećanu vjerovatnoću da će nakon toga osjetiti depresiju. Glavna autorica studije Sarah Jackson smatra da odupiranje stalno prisutnim iskušenjima nezdrave hrane u modernom društvu može mentalno umoriti osobu jer zahtijeva znatnu snagu volje i može uključivati propuštanje nekih ugodnih aktivnosti, prenosi MissZdrava.

Nedostatak hranjivih tvari

Mnogi planovi za mršavljenje zahtijevaju da iz svoje prehrane izbaciš cijele grupe namirnica, što također može značiti da lišavaš svoje tijelo nekih bitnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Nutricionistica Leslie Bonci smatra da ovakve eliminacije nisu opravdane. Dodaje ako primjerice izbaciš mliječne proizvode bez medicinski opravdanih razloga, možeš smanjiti unos kalcija i probiotičkih bakterija.

Nutricionistica dodaje da pretjerano izbacivanje masnoća može dovesti do smanjivanja lipida i tako umanjiti apsorpciju vitamina topivih u mastima u tijelu, što nepovoljno utiče na zdravlje kože i kose. Ako pratite biljnu prehranu, morate se pobrinuti da pronađete načine da u svoju prehranu unesete više potrebnih proteina. Bonci smatra da konzumiranje samo voća i povrća može dovesti do gubitka kilograma, ali da dugoročno takva prehrana nije dobra za zdravlje.

Poteškoće u vezi

Studije su pokazale da je uspješno mršavljenje parovima zapravo lakše ako pokušavaju smršaviti zajedno. No, prema studiji na 21 paru koju su proveli istraživači sa Univerziteta North Carolina State, ako jedan partner u vezi izgubi na težini, a drugi ne, to bi moglo negativno uticati na vezu i potencijalno uzrokovati probleme koji bi mogli dovesti do prekida .

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Surgery, otkrila je da se osobe podvrgnute barijatrijskoj operaciji, koja im je omogućila gubitak viška kilograma, izlažu opasnosti od prekida i razvoda.

Gubitak mišićne mase

Nutricionistica Emmie Satrazemis kaže da dijete koje ograničavaju unos kalorija mogu uzrokovati da tijelo počne razgrađivati mišiće za energiju i gorivo. Ako gubite mišiće, gubiš i jedan od najučinkovitijih načina sagorijevanja kalorija, tako da također povećavate rizik od vraćanja izgubljene težine.

Gubitak menstruacije

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, prekomjerni ili nagli gubitak težine može uzrokovati prestanak menstruacije. Pretjerano ograničavanje količine kalorija koje unosite zaustavlja proizvodnju hormona potrebnih za ovulaciju. Ako se to dogodi, mogla bi biti premršava, što se definiše kao indeks tjelesne mase (BMI) manji od 18,5. Ako je to slučaj, trebali biste potražiti pomoć nutricioniste kako biste vratili kilograme na siguran i zdrav način.

Vraćanje izgubljene težine

Bezbrojne studije su pokazale da brza dijeta, odnosno restriktivna, niskokalorična dijeta, jednostavno nije održiva tokom dužeg vremena. Psihologinja Rebecca Leslie kaže ako kreneš na brzu dijetu, izgubit ćeš na težini, ali samo kratkotrajno. Izgubljeni kilogrami vratit će se, a postoji čak i mogućnost da ćete dobiti više kilograma nego što ste izgubili. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,