Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Seks u trudnoći: Kada je dopušten, a kada zabranjen?

Preuzmite sliku

Tokom prvog tromjesečja fizičke i hormonske promjene mogu umanjiti seksualni nagon, dok u drugom tromjesečju povećano vaginalno vlaženje i protok krvi u zdjelici obično povećavaju libido.

Probleme sa uzbuđenjem, orgazmom i zadovoljstvom nakon 36 sedmica trudnoće iskusilo je 92 posto trudnica, otkrilo je istraživanje u aprilu 2017. u Alexandria Journal of Medicine. U trećem tromjesečju, tijelo ulazi u fazu opuštanja, a često se smanjuje i seksualni nagon.

Bez obzira na to kakav seksualni život par inače ima, postoje neke stvari na koje bi svi trebali obratiti pažnju vezano za seks tokom trudnoće.

Visokorizična trudnoća

Dr. Hilda Hutcherson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savjetuju seksualni odnosi:

Predležeća posteljica (placenta previa)

Problem skraćenog cerviksa

Nakon šivanja vrata maternice

Preeklampsije (neobjašnjive opće konvulzije).

Postaviti seks kao prioritet ako ga možeš praktikovati

Zahvaljujući hormonu oksitocinu koji se kod žena izlučuje prilikom orgazma, seks je dobar za smanjenje stresa i anksioznosti. Seks će također ojačati vezu s partnerom prije rođenja djeteta, budući da su mnoga istraživanja pokazala da su u prvim godinama života djeteta roditelji pod velikim stresom što se odražava i na seksualni život, objašnjava psihologinja dr. Erica Marchand.

 • Isprobavanje različitih položaja

  Treba iskoristiti vrijeme u prvom tromjesečju dok je trbuh još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 sedmica kad se povećava maternica, neki položaji u seksu, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

  Izbor pravog lubrikanta

  Neki parovi koriste pomagala za vrijeme seksa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni iscjedak (leukoreja) i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. Ali, ako se par odluči na lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbjegavati lubrikante na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promijeniti pH vagine.

 • Isprobavanje drugih oblika intimnosti

  Ako niste raspoloženi za seks, postoje i drugi oblici intimnih odnosa kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

  “Kod oralnog seksa pazite da partner ne bi puhao u vaginu jer, iako jako rijetko, tp može prouzročiti vensku zračnu emboliju (blokiranu venu), koja može biti opasna po život vama i bebi”, objašnjava dr. Dweck.

  Seks nakon što pukne vodenjak

  Naravno da ljudi neće imati seksualne odnose nakon što pukne vodenjak, između ostalog i zbog rizika od infekcije. “Seks neće započeti trudove ako ste u terminu ili ste ga već prošli, ali prostaglandin u spermi može pomoći dozrijevanju cerviksa i orgazmi mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Dakle, ako ste raspoloženi, nema razloga zašto ne biste imali seksualni odnos”, rekla je dr. Dweck.

  Razgovor o seksu

  Za vrijeme trudnoće može se smanjiti želja za seksom i kod partnera, a ne samo kod tebe. Istraživanje objavljeno 2014.godine  u American Journal of Human Biology je pokazalo da se za vrijeme trudnoće s vremenom smanjuje količina testosterona kod partnera. Trudnoća i nova beba mogu jako uticati na seksualni život, zato je dobro razgovarati o svemu, uključujući i seks. (Miss7mama.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,