Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sedam zdravstvenih problema koji sprječavaju mršavljenje

Uzrok prekomjerne težine nisu uvijek nezdrava prehrana i nedostatak vježbanja. Ponekad su razlozi skriveni unutar našeg tijela.

Razlog zašto kilogrami ne idu dole (i najčešće idu gore) možda leži u nekim drugim stvarima, koji nemaju veze s vašom mogućom lijenošću ili povremenom brzom hranom. Donosimo nekoliko zdravstvenih stanja koji mogu biti uzrok vašem višku kilograma.

Hipotireoza

Što štitnjača bolje radi, to je bolji metabolizam. Nedostatak hormona štitnjače usporava naš metabolizam. U početku hipotireoze dolazi do pospanosti, umora i smanjene radne sposobnosti, ali mnogi to pripisuju ‘izgaranju’ na poslu.

Ali moramo biti oprezni. Je li vaša koža suha, nokti i kosa su vam postali krhki? Imate li anemiju, mučninu i zatvor? Vjerovatno je riječ o hipotireozi: vaš se metabolizam pogoršava, crijeva počinju raditi sporije i dobijate kilograme. Ako ste primijetili ove simptome, preporučljivo je da posjetite ljekara, jer dijeta i tjelovježba vam u ovom slučaju neće pomoći, prenosi Živim.hr.

Prolaktinom

Hormon prolaktin je odgovoran za normalne reproduktivne funkcije i, kod majki je odgovoran za laktaciju. Kada hipofiza proizvodi previše prolaktina, mogu se pojaviti benigni tumori (češće kod žena nego kod muškaraca).

Glavne značajke su: patološka sekrecija mlijeka koja nije povezana s rađanjem i nepravilnim ciklusima. Muškarci imaju niski libido, mentalne poremećaje, probleme s očima i glavobolje. Oba spola imaju problema s dobivanjem masti u prsima i ramenima.

Ova bolest se može izliječiti. Zato ne biste trebali gubiti vrijeme i posjetite endokrinologa.

Dijabetes tipa 2

U slučaju dijabetesa tipa 2, za razliku od tipa 1, gušterača proizvodi dovoljno inzulina, ali receptori ne reaguju i na njega postaju otporni. Kao rezultat toga, višak tog nakupljenog hormona uzrokuje pretilost.

Jedan od glavnih problema s ovom bolesti je da su rani simptomi često zanemareni ili trivijalizirani.

Neki od ranijih znakova dijabetesa tipa 2 uključuju:

-prekomjernu žeđ
-suha usta
-pretjerano mokrenje (gotovo svaki sat)
-neobjašnjeni gubitak/dobitak težine
-povećanje apetita

Ako se nivo šećera u krvi i dalje povećava, dolaze i novi simptomi koje je sve teže ignorisati. Oni uključuju:

-glavobolje
-umor
-zamagljeni vid

Čak i dalje, mnogi još uvijek ne traži ljekarsku pomoć sve dok njihovo stanje nije ozbiljno. Neki od simptoma koji konačno potiču većinu ljudi da potraže ljekarsku pomoć uključuju:

-ogrebotine i rane koje nikako da zacijele
-svrbež i promjene na koži
-česte infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije

Inzulinom

Inzulinom je rijedak tip tumora gušterače koji luči inzulin, hormon koji snižava nivo glukoze u krvi. Samo su 10 posto inzulinoma maligni tumori.

Inzulinom drastično smanjuje razinu šećera u krvi i to se događa su slučaju hipoglikemije. Hipoglikemija doprinosi intenzivnoj gladi, jer naše tijelo nastoji nadopuniti nivo glukoze.

Ako osoba, kad dođe do hipoglikemije, nije jela, mogla bi doživjeti drhtavicu, tahikardiju, probleme s govorom, vizualne poremećaje, motoričku slabost, čak i nesvjesticu.

Stres i depresija

Kortizol je hormon stresa kojeg luče nadbubrežne žlijezde hipofiza i hipotalamus. Sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali te u različitoj mjeri djeluje na brojne organske sisteme u ljudskom tijelu.

Hronični stres i depresija izazivaju konstantnu proizvodnju kortizola i adrenalina. U ovom slučaju, kortizol pretvara energiju u masti koju skladišti. Prema rezultatima istraživanja, višemjesečna izloženost povišenoj razini kortizola povezana je s većom tjelesnom težinom, a još češće s pretilošću.

Sindrom policističnih jajnika

Jedna od najčešćih vrsta hormonalnog problema je sindrom policističnih jajnika (PCOS), reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 posto žena. Težina ne bi trebala biti jedini simptom za dijagnozu, ali može biti jedan od višestrukih znakova da se nešto događa. I PCOS specifično uzrokuje debljanje u gornjem dijelu tijela i trbuha. Ako ste primijetili nekoliko simptoma – osobito neredovite menstruacije, akne i dlakavost – posjetite ljekara.

Ovo ne upućuje odmah na to da imate ozbiljnu bolest. Ali ako primijetite nekoliko simptoma odjednom, trebali biste ipak razmisliti o ljekarskom pregledu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje