Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zabluda o maslinovom ulju

Preuzmite sliku

Popularno

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod mnogo je kompleksniji nego što se čini.

Ako želite biti sigurni da jedete najbolje i da maslinovo ulje koristite na pravi način, pročitajte sedam najčešćih pogrešnih činjenica u vezi sa ovom namirnicom.

1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvijek svježe

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. No, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne važi pravilo da što je starije, to je bolje. Zamislite ga kao iscjeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Želite li da budete sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuhanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj flaši

Ova teza je samo djelimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj flaši je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali, limena ambalaža jednako je djelotvorna.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvijek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

5. Na maslinovom ulju se ne smije pržiti hrana

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete pržiti svježe namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi ukus

Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, treba znati kako je čisto, kvalitetno i svježe maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak ukus koji lagano ‘pali‘ jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: