Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam tjelesnih promjena koje ukazuju na intenzivnu tugu

Preuzmite sliku

Zbog tuge duša pati, a tijelo prestaje biti aktivno. Zbog nje možeš klonuti duhom, može ti pasti energija i natjerati te da se izoluješ od drugih ljudi. Intenzivna tuga kroz duže vrijeme može imati uticaja i na tvoje fizičko stanje, a ovako ga pogađa prema The Daily Netu.

Razdražljivost

Tuga znači da emocionalno nisi spremna upustiti se u kompleksne teme niti trivijalne humoristične situacije. Tvoj se mozak programira tako da jedino može komentarisati samo trenutne situacije.

To znači da će te sve što izlazi iz tog polja iritirati jer se tvoj um bori s tugom i razgovor o neki drugim stvarima samo će mu biti teret koji mora nositi, prenosi MissZdrava.

Umor

Jesi li se ikada osjećala umornom kroz duže vrijeme, ali nisi mogla objasniti razlog tomu? Možda si primijetila da bez obzira koliko spavaš i jedeš jednostavno nemaš energije kao prije?

Moglo bi biti da iza toga stoji tuga koja te lagano počne usporavati dok to odjednom ne postane tvoje trajno stanje.

Polagano pričanje

Usporiš li brzinu svog govora i nije te briga koliko će trajati nešto što izgovaraš može biti uzrokovano tugom jer ćeš u ovom stanju biti bez imalo motivacije za diskusiju i nećeš htjeti prisustvovati ni u kojem razgovoru.

Zbog činjenice da nisi zainteresovana ni za šta kada tuguješ, teško je da će ti se dati pričati s drugima i razgovor neće predstavljati nešto u što bi htjela uložiti puno trud…

Bolovi u leđima

Tvoja kičma podržava cijelo tijelo tokom dana i noći. Od svih dijelova tijela, stres najviše djeluje na nju. Bol obično kreće od donjeg dijela i nastavlja se širiti leđima. Bez obzira koliko se pokušavaš opustiti, i dalje ćeš osjetiti ovaj efekt jer bol koju osjećaš nije fizička, već psihička, ali će se manifestirati na taj način.

Problemi sa spavanjem

San je jedan od najvažnijih faktora u borbi s tugom. Duboki san kroz određeni period pomaže ti nositi se sa stresom i umiruje fizičke napore emocionalnog izgaranja.

Veliko tugovanje spriječit će te da spavaš duže periode, a kad uspiješ zaspati, bit će ti teško probuditi se.

Nadalje, osjećat ćeš se ‘mrtvom umornom’ nakon što se probudiš, ne zato što ti se tijelo nije odmorilo, nego zato što prolazi kroz veliki emocionalni metež.

Neprestane glavobolje

Prvi simptomi tuge manifestiraju se kroz glavobolje. Napor koji ti stvaraju misli i nadmoćnost negativne energije u tvom umu vode do pritiska na kognitivne sposobnosti što uzrokuje jake glavobolje.

Osjećaj boli često kreće od potiljka i može se proširiti na cijelu glavu. To može dovesti i do opadanja kose.

Promjena u načinu hoda

Ako si primijetila da ti se hod promijeni svaki put kada se izgubiš u negativnim mislima, npr. počneš vući noge ili ti se uspori tempo, to može biti zato što ne želiš nikuda ići i hodaš samo zato što moraš. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,